RT: Moskva kritikuje pristup SAD izraelsko-palestinskom nasilju

Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2023, 22:32

RT: Moskva kritikuje pristup SAD izraelsko-palestinskom nasilju

 
Moskva je duboko zabrinuta zbog porasta nasilja prošlog vikenda između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas, ali smatra da je pristup SAD krizi problematičan, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Stav Vašingtona je pod znakom pitanja „jer kažu: zaustavite sve to odmah, Izrael mora da pobedi, uništi teroriste, i to je to“, izjavio je visoki diplomata u ponedeljak. Bilo je mnogo eskalacija u ovom dugotrajnom sukobu, „i nikada nakon smirivanja situacije nisu preduzeti neophodni napori da se otkloni glavni uzrok koji podriva stabilnost na Bliskom istoku“, dodao je on, govoreći o činjenici da Palestinci nemaju nacionalnu državu. Rusija smatra da je rešenje sa dve države, kako je navedeno u rezolucijama Saveta bezbednosti UN, jedini održiv put ka stabilnosti, ali ni Izrael ni Vašington ne izgledaju posvećeni tome, primetio je Lavrov. Uklanjanje ekstremizma bez stvaranja održive palestinske države ne može doneti mir, izjavio je on. Umesto toga, „Amerikanci pokušavaju da monopolizuju posredničke napore“ i usredsrede pažnju na bezbednosne probleme, koji su istinski, i diskusije o tome kako se dnevni uslovi za Palestince mogu poboljšati, izjavio je ruski ministar. Lavrov je ponovio da Rusija smatra neprihvatljivim nasilje usmereno na civile, bez obzira na to koja strana ga je izvršila. On je osudio praksu uzimanja talaca, kakvu su imali borci Hamasa tokom svog upada iz Gaze u južni Izrael u subotu. Posebno zabrinjava Moskvu pretnja sa kojom se suočavaju ruski građani koji žive u Izraelu usred eskalacije, dodao je diplomata, nudeći pomoć onima koji bi mogli da traže evakuaciju iz zemlje. Ministar je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom. On je izjavio da je organizacija nedavno postigla napredak u smanjenju tenzija između različitih aktera na Bliskom istoku i da je u poziciji da igra „definitivnu ulogu u kompleksnom poboljšanju regionalne situacije“, uključujući izraelsko-palestinski sukob. Moskva će podržati napore Lige, obećao je Lavrov. Vašington je objavio punu podršku Izraelu u neprijateljstvima sa Hamasom i pokušao da natera članove Saveta bezbednosti UN da osude tu grupu tokom hitne sednice u nedelju. Mnoge arapske nacije su izjavile da je Izrael barem delimično odgovoran za nasilje, zbog svog tretmana prema Palestincima. Uzastopne izraelske vlade proširuju izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali, koja se po međunarodnom pravu smatraju nelegalnim. Enklava Gaza, domen Hamasa, je pod izraelskom blokadom od 2007. godine.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU se suočava sa „velikim nedostatkom“ municije – mediji

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2023, 15:48

Rat između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas će skrenuti pažnju i resurse Zapada sa Ukrajine, što znači više neizvesnosti za Kijev, navodi magazin Forin Polisi.. Ukrajina je već imala probleme sa dobijanjem dodatnog oružja i finansiranja za svoju kontraofanzivu protiv Rusije,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.