RT: Moskva i dalje spremna za pregovore sa Kijevom – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 00:44

RT: Moskva i dalje spremna za pregovore sa Kijevom – Kremlj

 
Moskva je spremna da u svakom trenutku reši tekući sukob sa Kijevom diplomatskim putem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RTVI u utorak. Rusija nikada nije odbacila takvu opciju, a Kijev se povukao iz pregovora u proleće 2022, primetio je on.
Rusija je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. kako bi zaštitila rusko govorno stanovništvo u dve republike Donbasa. Bivše ukrajinske teritorije proglasile su nezavisnost od Kijeva nakon puča na Majdanu 2014. godine, što je dovelo do višegodišnjeg sukoba. Moskva je više puta izjavljivala da je spremna da razgovara sa Kijevom sve dok se razmatra situacija na terenu. U jesen 2022. godine, dve republike, zajedno sa još dve ukrajinske teritorije, zvanično su se pridružile Rusiji nakon niza referenduma. Kijev je više puta odbacio bilo kakve pregovore sa Moskvom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je prošle jeseni dekret o zabrani bilo kakvih razgovora sa aktuelnim rukovodstvom Kremlja. Takođe je izneo sopstveni mirovni plan, zahtevajući da se sve ruske trupe povuku sa svih teritorija unutar granica Ukrajine iz 1991. pre nego što započnu pregovori. Moskva je odbacila tu ideju, nazvavši je odvojenom od stvarnosti. „Predsednik [Vladimir Putin] je više puta izjavio da je postizanje naših ciljeva [u sukobu sa Kijevom] naš glavni prioritet. I mi bismo radije to uradili političkim i diplomatskim sredstvima“, izjavio je Peskov u utorak, komentarišući potencijalne razgovore sa Ukrajinom. „Još smo spremni za pregovore“, dodao je on. Portparol Kremlja je tada izjavio da je sam Kijev izbacio iz koloseka pregovore sa Moskvom koji su vođeni u proleće 2022. „Oni [ukrajinski zvaničnici] su sami priznali da je to urađeno po nalogu Velike Britanije... Situacija je prilično očigledna“, izjavio je za RTVI. Peskov je mislio na raniji intervju koji je ukrajinskom TV kanalu 1+1 dao ukrajinski poslanik David Arahamija. Političar, koji predvodi stranku Zelenskog Sluga naroda u parlamentu i koji je predvodio ukrajinsku delegaciju na pregovorima u Istanbulu, priznao je da je sukob mogao da se završi u proleće 2022. Moskva je u suštini ponudila Ukrajini mir u zamenu za neutralnost i obećanje da neće ući u NATO, izjavio je on krajem novembra. On je takođe otkrio da je tadašnji britanski premijer Boris Džonson, koji je posetio Kijev početkom aprila, rekao ukrajinskim zvaničnicima da „ne potpisuju ništa“ sa Rusima i da umesto toga „samo nastave da se bore“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Moskva mora da se nosi sa posledicama kijevskog nacionalizma – Putin

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023

 . Moskva je iskusila posledice destruktivne rusofobične politike Kijeva iz prve ruke nakon što su joj se pridružile četiri bivše ukrajinske teritorije 2022. godine, izjavio je u utorak predsednik Vladimir Putin.. Ukrajinske vlasti su pokušale da „poljuljaju umove“ lokalnog stanovništva...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.