RT: Makron je „neprikladan“ za BRIKS – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2023, 20:04

RT: Makron je „neprikladan“ za BRIKS – Moskva

Prisustvo francuskog predsednika Emanuela Makrona sastanku lidera BRIKS-a bilo bi „neprikladno“, s obzirom na stav njegove vlade prema Moskvi, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Pariz je ove nedelje potvrdio da Makron traži poziv na samit bloka u Južnoj Africi u avgustu.
Obraćajući se novinarima u četvrtak, Rjabkov je objasnio da je protivljenje Rusije potencijalnom pojavljivanju Makrona zasnovano na naporima Francuske da izoluje Moskvu i njenoj podršci cilju NATO-a da nanese „strateški poraz“ Rusiji u sukobu u Ukrajini. „Mi ne krijemo ovaj stav i obavestili smo o tome naše južnoafričke kolege“, izjavio je Rjabkov, a prenosi Interfaks. „Očekujemo da će naša tačka gledišta biti u potpunosti uzeta u obzir. Kao domaćin samita, Južna Afrika bi imala pravo da pozove Makrona, iako bi bilo važno da Pretorija prethodno konsultuje druge članice BRIKS-a, sugerisao je Rjabkov. On je napomenuo da se trenutno u bloku razgovara o kriterijumima za buduće članice. Odbacivanje unilateralnih ekonomskih sankcija kao geopolitičkog oruđa verovatno će postati jedan od takvih uslova, a Francuska se sigurno ne bi kvalifikovala na osnovu tog pokazatelja, smatra Rjabkov. Oko 20 zemalja navodno je zvanično podnelo zahtev za pridruživanje BRIKS-u ili je nagovestilo da razmatraju takav potez, iako Francuska nije među njima. Organizacija, koja je počela kao neformalni ekonomski klub, trenutno navodi Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku kao punopravne članice. Makronovu želju da prisustvuje samitu u Johanesburgu prvi je izvestio francuski list L’Opinion, a potvrdila ju je u utorak ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona tokom posete Južnoj Africi. Njen domaćin, južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor, izjavio je da bi poziv Makrona bio „inovacija“ za BRIKS, ali je napomenuo da odluka o tome nije doneta.
Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Katar podržava mirno rešavanje ukrajinske krize

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2023, 01:52

 . Vlasti Katara podržavaju mirno rešavanje ukrajinske krize i pozivaju strane da ne preduzimaju nikakve korake koji bi mogli da dovedu do eskalacije, izjavio je katarski premijer i ministar spoljnih poslova Muhamed bin Abdulrahman bin Jasim Al-Tani na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.