RT: FIFA duguje preko milion dolara ruskim fudbalskim klubovima – FSR

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2023, 17:33

RT: FIFA duguje preko milion dolara ruskim fudbalskim klubovima – FSR

 
Upravno telo svetskog fudbala, FIFA, zadržava kompenzacione isplate za ruske timove u vezi sa prošlogodišnjim Svetskim prvenstvom u Kataru zbog sankcija koje su uvedene protiv Fudbalskog saveza Rusije (FSR), izjavio je u nedelju generalni sekretar saveza Maksim Mitrofanov.
Ruski nacionalni timovi i klubovi suspendovani su sa većine velikih fudbalskih takmičenja koje vodi FIFA, kao i evropsko vodeće telo UEFA, u okviru sankcija Moskvi nakon početka njene vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. UEFA je prošlog meseca nagovestila moguće smanjenje svojih kazni tako što je otvorila mogućnost da se ruski timovi do 17 godina vrate na teren – pre nego što je brzo ugušila ideju nekoliko dana kasnije, zbog negodovanja u njenom izvršnom komitetu. Prema rečima visokog zvaničnika FSR, sankcije nastavljaju da utiču na timove ruske Premijer lige koji bi inače imali pravo na kompenzaciju za učešće njenih igrača na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru. „Za sada je blokiran novac za učešće igrača na Svetskom prvenstvu 2022. godine“, izjavio je Mitrofanov agenciji TASS. „FIFA ne šalje ovaj novac zbog činjenice da su naši klubovi pod sankcijama.“ U julu, FIFA je saopštila da će isplatiti ukupno 209 miliona dolara klubovima čiji su igrači učestvovali na turniru u Kataru prošle godine – retkom Svetskom prvenstvu koje je počelo u novembru, a ne u letnjim mesecima, kako bi se izbegla velika vrućina u Dohi. Isplate će, saopštila je FIFA, biti isplaćene za 440 klubova iz 51 različite zemlje. Ovo uključuje dnevne ukupne vrednosti od 10.950 dolara za svakog od 837 igrača na turniru, bez obzira na to koliko su vremena proveli na terenu. FIFA je 2018. platila 8.530 dolara po igraču koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu u Rusiji. FIFA je takođe saopštila da će obeštećenje biti isplaćeno svim klubovima koji su imali registrovane igrače na Svetskom prvenstvu dve godine pre početka turnira - pre nego što su uvedene sankcije protiv ruskog fudbala. Ali, prema Mitrofanovu, ove isplate je obustavila FIFA. Razni fudbaleri na turniru su predstavljali ruske klubove pre i tokom Svetskog prvenstva u Kataru, uključujući urugvajskog defanzivca Giljerma Varela i poljskog vezistu Sebastijana Šimanskog, obojica su igrali za FK Dinamo Moskva. Dejan Lovren, defanzivac Hrvatske, koja je osvojila bronzanu medalju, igrao je za Zenit iz Sankt Peterburga do januara ove godine. Šampion Engleske Mančester Siti će dobiti isplatu od FIFA od 4.596.445 dolara, što je najviše od svih klubova, i neznatno ispred Barselone (4.538.955 dolara) i Bajerna iz Minhena (4.331.809 dolara).     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.