ROSTOV PAO U PRIGOŽINOVE ŠAKE: Evo zašto je taj grad značajan za Moskvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 12:19

ROSTOV PAO U PRIGOŽINOVE ŠAKE: Evo zašto je taj grad značajan za Moskvu

Jevgenij Prigožin i njegovi plaćenici iz Vagnera u toku noći su zauzeli Rostov na Donu, nakon čega su u Rusiji uvedene antiterorističke mere.

Rostov na Donu je "prilično značajan" jer njegov vojni štab koordinira operacije u Ukrajini, rekao je bivši obaveštajac britanske vojske.

NEW 🚨Wagner chief says he is inside Rostov army HQ, controls city’s military sites

READ: https://t.co/NwrY3h0m0X
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
pic.twitter.com/qgJQPVD0n6

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) June 24, 2023

Vagnerovi plaćenici su fotografisani ispred Južnog vojnog okruga u gradu.

- To je štab Južne grupe snaga – tamo se koordinišu čitave operacije u Ukrajini - rekao je bivši britanski obaveštajac Filip Ingram za Skaj njuz.

On je rekao da su verbalni napadi Jevgenija Prigožina na ministarstvo odbrane koristili isti "istorijski jezik koji su Rusi tradicionalno koristili kad god su pokušavali da sugerišu da je car loše savetovan".

A Column of Russian National Guard Trucks reportedly spotted on the Highway just to the North of the City of Rostov-on-Don in Southwestern Russia; the Leader of the Wagner PMC Group, Yevgeny Prigozhin claimed that his Forces had Crossed the Border into the Rostov Region earlier… pic.twitter.com/9ahIQSgZH9

— OSINTdefender (@sentdefender) June 24, 2023

Šef plaćenika nije imenovao Putina, skoro da ga je "štitio", ali "Putin je istupio prilično oštro protiv njega", rekao je Ingram.

Jevgenij Prigožin "verovatno u potpunosti namerava" da sruši rusko ministarstvo odbrane, smatraju vojni eksperti.

Preuzimanje vojnog štaba u Rostovu na Donu imalo bi "kritične" i "značajne" posledice za sposobnost Rusije da se brani od kontraofanzive Ukrajine, saopštio je Institut za proučavanje rata.

WATCH: Tanks on the streets of Rostov-on-Don, Wagner takes control of the Russian army HQ in the region pic.twitter.com/QRPVGQ8N7y

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) June 24, 2023

- Prigožin je možda ludo pogrešio i pogrešno pozvao na oružanu pobunu misleći da će imati Putinovu podršku - rekao je istraživački centar, analizirajući pobunu u Rusiji.

Verovatno je bio primoran da odluči između predaje svojih oružanih snaga ruskom Ministarstvu odbrane ili pružanja oružanog otpora nakon što je Kremlj zahtevao da neregularne borbene snage potpišu ugovore sa ministarstvom.

- Teške posledice koje bi proizašle iz neuspele oružane pobune sugerišu da je Prigožin smatrao da su njegove alternative jednako preteće - naveo je ISV.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom govoru rekao da su oni koji su zauzeli Rostov počinili izdaju Rusije.

- Ovo je pokušaj da udare na nas iznutra, ovo je izdaja. Nož u leđa. Ovo je jednako oružanoj pobuni, Rusija će se braniti - rekao je predsednik Rusije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.