ZAVRŠENA KRIZA U RUSIJI: Postignut dogovor sa Lukašenkom i Putinom - šef Vagnera odlazi u Belorusiju (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 12:19

ZAVRŠENA KRIZA U RUSIJI: Postignut dogovor sa Lukašenkom i Putinom - šef Vagnera odlazi u Belorusiju (FOTO/VIDEO)

Oružana pobuna u Rusiji.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Nakon što je plaćenička grupa Vagner zauzela Rostov na Donu, sukobila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se sa ruskom vojskom u oblasti Voronjež. Prema nezvaničnim informacijama, Vagnerovci su oborili avion i helikopter ruske vojne avijacije i spremali su se da zauzmu aerodrom.

Vagnerovi vojnici, koji se trenutno nalaze u Rostovu na Donu, pripremaju se za povlačenje nakon što im je šef Jevgenij Prigožin naredio da se vrate u baze. Prema pisanju ruskih medija, oni će se vratiti u Ukrajinu i nastaviti učešće u sukobima u samopoglašenoj Luganskoj narodnoj republici.

Najnoviji video prikazuje kako borci slave nakon što je Prigožin objavio audio poruku kojom se potvrđuje deeskalacija situacije. Vagnerova grupa je u subotu navodno u ranim jutarnjim časovima preuzela kontrolu nad pomenutim gradom, koji je bio centar invazije na Ukrajinu. "Momci, hajde da se spakujemo i idemo kući", kaže osoba prikazana na snimku.

Russian media share a video of Wagner mercenaries leaving the premises of the headquarters of the South Military District in Rostov. pic.twitter.com/WQbk7WIctl

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 24, 2023

Krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina će biti obustavljen, a borci Vagner grupe kao učesnici Specijalne vojne operacije dobiće pravni imunitet. Duma će narednih dana doneti odgovarajuće odluke, prenose ruski mediji.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka da mu zahvali na posredovanju između njega i šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin je ponovo razgovarao telefonom sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, saopštila je pres-služba predsednika.

Lukašenko je detaljno obavestio Putina o rezultatima pregovora sa rukovodstvom Vagnera, koje je pristalo da povuče konvoj i ne napadne Moskvu.

Predsednik Rusije je zahvalio beloruskom kolegi na obavljenom poslu.

Krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina će biti obustavljen, a borci Vagner grupe kao učesnici Specijalne vojne operacije dobiće pravni imunitet. Duma će narednih dana doneti odgovarajuće odluke, prenose ruski mediji.

Šef Vagnera Evgenije Prigožin prihvatio je predlog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje svog konvoja i da preduzme korake ka deeskalaciji, saopštila je pres služba beloruskog predsednika, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, Lukašenko je razgovarao sa Prigožinom nakon što se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Takođe, iz kancelarije beloruskog predsednika kažu da su se pregovori Lukašenka i Prigožina odvijali tokom celog dana. Administracija Lukašenka tvrdi da postoji nacrt prihvatljivog dogovora koji bi mogao da rezultuje rešenjem situacije sa Vagnerom koji bi pružili bezbednost borcima te vojne grupacije. Prigožin i Lukašenko su se saglasili da je nedopustivo da se pokreće "krvavi rat" u Rusiji.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je da je u gradu proglašen "kontrateroristički režim", navodi se u saopštenju.

- Situacija je teška. U cilju minimiziranja rizika, ja sam, u okviru operativnog štaba, odlučio da ponedeljak proglasim neradnim danom - sa izuzetkom organa vlasti i preduzeća neprekidnog ciklusa, vojno-industrijskog kompleksa, i gradske službe - rekao je Sobjanin u Telegramu.

- Molim vas da se što više uzdržite od putovanja po gradu. Moguće je da će na pojedinim područjima i na pojedinim putevima doći do blokade saobraćaja. Prema rečima Sobjanjina, moskovske gradske službe su u stanju pripravnosti.

Ruski državni mediji RIA Novosti javili su u subotu da su mere bezbednosti pojačane na više mesta na moskovskom obilaznici. Kontrolni punkt sa bacačem granata i oklopnim transporterom postavljen je na izlazu sa moskovskog kružnog puta u rejonu Jaseneva i u toku je provera vozila, navodi RIA.

Ranije u subotu, Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma najavio je uvođenje "režima protivterorističke operacije" u Moskvi, kao i u Moskovskoj oblasti i Voronješkom regionu.

Protivteroristički režim uključuje, ali nije ograničen na:

Provere dokumenata pojačana zaštita javnog reda praćenje telefonskih razgovora ograničavanje komunikacija ograničavanje kretanja vozila i pešaka na ulicama.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je zapadne zemlje da ne iskoriste pobunu šefa Vagnera Jevgenija Prigožina za postizanje onoga što je nazvalo "rusofobičnim ciljevima", prenosi CNN.

- Takvi pokušaji su uzaludni i neće naići na odgovor ni u Rusiji ni među razumnim političkim snagama u inostranstvu - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U njemu se navodi da pobuna "izaziva oštro odbijanje u ruskom društvu" i tvrdi da "igra na ruku spoljnim neprijateljima Rusije".

- Avanturističke težnje zaverenika, zapravo, imaju za cilj destabilizaciju situacije u Rusiji, uništavanje našeg jedinstva i podrivanje napora Ruske Federacije u cilju obezbeđivanja pouzdane međunarodne bezbednosti. Uvereni smo da će se u bliskoj budućnosti situacija naći rešenje dostojno vekovne mudrosti ruskog naroda i ruske države - navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je da je u Moskvi proglašen "režim antiterorističke operacije" i proglasio je ponedeljak neradnim danom u ruskoj prestonici. Izuzetak su organi vlasti i važna preduzeća, vojna industrija i gradske službe, naveo je.

On je dodao da je situacija teška. Moguće je da će neki putevi ili naselja u gradu biti zatvoreni za saobraćaj.

Sobjanjin je pozvao Moskvovljane da se uzdrže od putovanja po gradu i da ostanu kod kuće.

Ulazi u Lipeck su blokirani iz dva pravca - od Čapligina i Lebeđana, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Guverner Kaluške oblasti, koja se graniči sa federalnom oblasti grada Moskve, rekao je da će kretanje na putevima u regionu biti ograničeno u oblastima koje se graniče sa nekoliko obližnjih regiona Tulske, Brjanske, Orlovske i Smolenske oblasti. 

Čečeni Ramzana Kadirova došli su pred Rostov, koji "drži" paravojska Jevgenija Prigožina - "Vagner". Snimci i slike napravljeni su pred gradom gde su čečenske snage došle da se sukobe sa jedinicom koja se otrgla kontroli Moskve i juriša na nju.

Ramzan Kadyrov's bouyed up Chechen troops on their way to Rostov, shouting Allu Akhbar and Akhmat Sila - "Akhmat is our strength." A clash with Wagner looms. Another incendiary element in an already crazy day pic.twitter.com/EXFMtJ5nFc

— Luke Harding (@lukeharding1968) June 24, 2023

"Alahu Akbar", "Ahmat sila", "Ahmat je naša snaga", uzvikuju vojnici Ramzana Kadirova pred Rostovom.

Ruske vlasti navodno su Vagnerovim pobunjenicima ponudile amnestiju ako se predaju.

Ruski zastupnik rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass kako je borcima Vagnera obećana amnestija ako polože svoje oružje, ali moraju brzo da deluju, prenosi Rojters.

Guverner ruske pokrajine Lipeck objavio je da je grupa Vagner ušla i u tu u regiju, javlja AP.

Vlasti u tom području, koje se nalazi na jugozapadu Rusije, ranije su pozvale stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Putin je potpisao danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja.

Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

 Više o tome možete pročitati OVDE.

Nakon najave čečenskog lidera Ramzana Kadirova da će njegovi borci krenuti u pomoć Vladimiru Putinu, na društvenim mrežama su počeli da kruže snimci konvoja, za koje se tvrde da su čečenski, kako hitaju ka Rostovu na Donu, koji su zauzele Vagnerove trupe.

A map of the advance of mercenaries from the #Wagner PMC

Everything is going according to plan 👌 pic.twitter.com/aOzDnbCWno

— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023

 Gde se trenutno nalaze Vagnerovci i koji je plan šefa plaćeničke grupe pročitajte OVDE.

Ruski jurišni helikopter Ka-52 'Aligator' odbranio se iznad Voronježa od napada raketom zemlja-vazduh koju su, kako se navodi na društvenim mrežama, lansirali pripadnici odmetnutog Vagnera. Helikopter je odbio napad i uništio raketu PVO sistema "Strela-10" .

/1. As claimed, by Russian media, strike on trucks somewhere in Voronezh region. Passenger and driver said to have died. Equipment that looks like a military one is visible. Perhaps it was the target but strike was not delivered accurately. pic.twitter.com/8DO3zKDzIj

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) June 24, 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru komentarisao eskalaciju sukoba između privatne vojne kompanije Vagner i ruske regularne vojske.

Svako ko izabere put zla sam sebe uništava  - poručio je ukrajinski lider.

Više o tome OVDE.

Društvenim mrežama kruže snimke koje navodno prikazuju udare ruskog vazduhoplovstva na Vagnerovu kolonu koja ide prema Moskvi. Smatra se kako su time počeli sukobi u voronješkoj oblasti između vojske i Vagnerovaca, Jevgenija Prigožina.

Voronezh bölgesinde bir petrol deposu yanıyor. pic.twitter.com/ZP3O7740fP

— CorrespondentTR (@TrCorrespondent) June 24, 2023

- Jedan od konvoja PMC-a Vagner napadnut je u regionu Voronjež. Avijacija takođe radi - napisala je Vagner grupa na Telegramu.

Na Telegram kanalu plaćeničke grupe Vagner objavljena je vest da je u gradu Voronjež oboren helikopter vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

🚨 Wagner group heading for Moscow - UK Ministry of Defence. According to intelligence, they passed through Voronezh and are preparing to capture 12 GU MO with nuclear arsenal. They already control Rostov-on-Don and killed special forces. #Wagner #Moscow #Russia #Prigozhin pic.twitter.com/rSYoVyLWlH

— AG Breaking News (@AGiruckis) June 24, 2023

- Oboreni helikopter Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je iz vazduha napao pešadiju PMC (Privatna vojna kompanija) Vagner u Voronježu - piše na telegram kanalu grupe Jevgenija Prigožina.

crazy!! Wagner's group shot down a military plane of the Russian Air Force near Voronezh.

The AN26 transport plane carried Russian paratroopers. pic.twitter.com/TVOvasooMF

— Gabriel John (@metamophicnews) June 24, 2023

Uz vest je objavljena i fotografija oborene letelice.

Na istom kanalu objavljen je i navodni video pada jednog aviona vazdušnih snaga Rusije. Nije navedeno kada je nastao snimak i gde je avio oboren.

Prema nekim informacijama, radi se o avionu za transport ruskih padobranaca "antonov an26".

WAGNER TO SEIZE AIRFIELD

Wagner has entered Buturlinovka, in Voronezh 🇷🇺 & is preparing to capture the airfield.

They have T-72 tanks, pickup trucks with machine guns, and even the Pantsir-S1 anti-aircraft missile system.

💥 Fireworks to be expected.💥 pic.twitter.com/FO7lga0wmi

— Jason Jay Smart (@officejjsmart) June 24, 2023

Vagnerove snage su u blizini aerodroma u Voronježu i spremaju se da ga zauzmu. Prema dostupnim snimcima, imaju tenkove T-72, ​​pa čak i protivvazdušni sistem Pancir S1.

Mrežama se šire i snimci ogromnog dima. U međuvremenu je objavljeno i da je navodno eksplodiralo skladište nafte u Voronježu.

Voronezh, Russia.

Oil deposit in Voronezh attacked.

Follow for more info.#Voronezh #RussiaIsCollapsing #Russia #Wagner #russiancivilwar #Moscow pic.twitter.com/79vOYndWqM

— Russian Internal Crisis (@Lazar2224) June 24, 2023

Za sada, međutim, nema zvanične potvrde.

- Ruska vojska sprovodi "borbene mere" u regiji Voronjež - rekao je guverner te oblasti.

มีรายงานการระเบิด/ไฟไหม้ในเมือง Voronezh ประเทศรัสเซีย สันนิษฐานว่าน่าจะเป็นที่คลังน้ำมัน ยังไม่มีข้อมูลเพิ่มเติม #ยูเครน #UkraineRussiaWar #Ukraine #รัสเซียยูเครน #รัสเซีย #Russia https://t.co/VKbX1afXm9

— Will (@Will91277233) June 24, 2023

Aleksander Gusev je rekao da su u toku "nužne operativne i borbene mere" "u sklopu protivterorističke operacije".

- Na društvenim mrežama sada ima mnogo netačnih informacija o navodnim kretanjima konvoja vojne opreme na teritoriji Voronješke oblasti - napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

#BREAKING #Russia We posted earlier about smoke in Voronezh. We received confirmation that this is oil depot. Now we have another video footage. Take a look. pic.twitter.com/2Fa4j8bO7T

— National Independent (@NationalIndNews) June 24, 2023

Grad Voronjež je udaljen oko 500 kilometara južno od Moskve.

Prethodno je Vagner zauzeo Rostov na Donu.

Osnivač i komandant Vagnera Jevgenij Prigožin odgovorio je na naredbu i optužbe ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prigožin se u najnovijoj poruci obratio Vladimiru Putinu i poručio mu da nije u pravu što ga optužuje za izdaju. Više o tome OVDE.

Jevgenij Prigožin je rekao da su pripadnici njegovih snaga, koji su pokrenuli oružanu pobunu, "spremni da umru", u poruci objavljenoj u Telegramu u subotu ujutro.

U nizu audio poruka, vođa plaćeničke grupe obećao je da će srušiti rusko vojno rukovodstvo.

- Svi smo spremni da umremo. Svih 25.000, a onda još 25.000. Spremni smo da umremo za ruski narod - rekao je on.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je na okupljanje oko ruskog predsednika Vladimira Putina.

Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da su raskol i izdaja put do najveće tragedije.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da se snage privatne paravojne formacije "Vagner" Jevgenija Prigožina kreću na sever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti, a nakon što su širom zemlje podignute mere bezbednosti nakon što su trupe grupe "Vagner" pod kontrolom Jevgenija Prigožina umarširale su u Rostov na Donu, posle njegove optužbe da ruska vojska "uništava" njegove borce. Više o tome OVDE.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Ruska Federealna služba bezbednosti sinoć je pozvala sve pripadnike vojne grupacije Vagner da ne donose pogrešne odluke, da ne sprovode bilo kakve oružane akcije protiv ruskog naroda i ne izvršavaju nezakonita i izdajnička naređenja Jevgenija Prigožina već da preduzmu mere kako bi ga priveli.

Policija, Nacionalna garda Rusije, specijalne snage Speznaz su noćas na nogama bile u ruskoj prestonici. Oružane snage stavljene su u stanje najviše pripravnosti. Na ulicama Moskve mogu se videti oklopni transporteri i policijski i vojni džipovi, a čule su se i sirene.

Hitne mere su preduzete zbog izjava šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina koji je pozvao narod i oružane snage na svrgavanje vlasti u toj zemlji.

FSB je takođe potvrdio i da je pokrenut krivični postupak protiv Prigožina prema članu 279 ruskog krivičnog kodeksa, a kako prenose mediji, za to je predviđena zatvorska kazna od 12 do 20 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokušaj vojnog puča u Rusiji: Vagnerovci tvrde da su oborili ruski helikopter i avion, Rusi raznose njihova vozila u Voronješkoj oblasti

Izvor: 24sedam.rs, 24.Jun.2023

Prigožinovi plaćenici se hvale uspesima, dok ruska vojska ne daje mnogo informacija o svojim akcijama

Nastavak na 24sedam.rs...

NADREALAN SNIMAK KRUŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Prizor iznad Voronježa DA SE ZALEDIŠ, pogledajte kako ruski "Aligator" odbija napad Vagnera (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023

"Aligator" ruske vojske odbija napad Vagnera...Ruski jurišni helikopter Ka-52 'Aligator' odbranio se iznad Voronježa od napada raketom zemlja-vazduh koju su, kako se navodi na društvenim mrežama, lansirali pripadnici odmetnutog Vagnera...Helikopter je odbio napad i uništio raketu PVO sistema "Strela-10" ...Podsetimo,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.