Putinove ideje o zemlji blagostanja

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinove ideje o zemlji blagostanja

Moskva -- Obećanja Vladimira Putina koja je dao kako bi se vratio u Kremlj teško će se ostvariti ako zemlja računa samo na prihode od nafte i sirovina ističu analitičari.

Putin je nebrojeno puta isticao da mu je cilj da od Rusije do 2020. godine napravi jednu od pet vodećih svetskih ekonomija s BDP-om po stanovniku od 35.000 dolara, što se smatra ambicioznim jer je sadašnji BDP,prema podacima Svetske banke, 10.440 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << USD po stanovniku.

Suočen s talasom protesta opozicije, Putin je nedavno obećao da će povisiti socijalnu pomoć i plate profesorima i doktorima do 2018. godine.

Prema Centru za makroekonomske studije Sberbank, za to bi mu trebalo 5100 milijardi rubalja ili 127 milijardi evra.

Za najavljenu modernizaciju ruskog naoružanja bez presedana trebaće mu 590 milijardi evra do 2020, a najavio je i povećanje plata vojsci do 300 posto.

Obećanja dosežu astronomske brojke. Da bi ih sproveo u delo Rusija bi trebalo debelo "ući u minus" jer više ne može računati na crno zlato koje je podsticalo rast u dva Putinova predsednička mandata (2000.-2008.)

U tom razdoblju sirova je nafta Rusiji donela zaradu od 1700 milijardi dolara i bila je kamen temeljac privrednog napretka, kaže Kris Veafer iz banke Troika Dialog.

Taj je novac jamčio socijalni mir dok je standard Rusa rastao, ali vladajuće strukture propustile su modernizirati zemlju i ulagati u druge sektore, uprkos pozivima zapadnih novčarskih ustanova.

Sam Putin priznaje da u Rusiji vlada korupcija, da je klima za investitore nezadovoljavajuća, a zavisnost od sirovina nedopustiva.

Čak i ako barel sirove nafte zadrži cenu od 100 dolara 2014. "zlatno doba" nafte prošlo je i vlast će morati trošiti kako bi kupovale socijalni mir, predviđa ekonomist Ivan Čakarov iz Renaissance Capital. Ako pak cena sirove nafte naglo padne, ugroziće "Putinov predsednički mandat".

Rusi danas sve manje veruju da zemlja ide dobrim smerom i svesniji su da zavisi od nafte. U takvoj situaciji vlasti nemaju šta drugo, nego da učine Rusiju privlačniju stranim ulagačima bez kojih će obećanja o modernizaciji ostati mrtvo slovo na papiru, tvrde analitičari.

Ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju nakon 18 godina dugih pregovora pokazuje da je službena Moskva svesna kako mora svoju privredu otvoriti ka svetu, a takav razvoj događaja nateraće Putina da "čini poteze protivne vlastitim instinktima", zaključuje Čakarov.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.