Prvi ruski voz stiže u septembru

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi ruski voz stiže u septembru

Moskva -- Prvi dizel motorni voz iz Rusije, od ukupno 12, biće isporučen srpskim železnicama do kraja septembra.

Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković je istakao da je to prva nabavka novih vozova za putnički saobraćaj u poslednje tri decenije.

Prvi voz će zatim biti testiran u Srbiji i u saobraćaj bi trebalo da bude uključen do kraja ove godine, a ostalih 11 vozova biće sukcesivno isporučivano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja 2012, rekao je Marković.

Ruska kompanija Metrovagonmaš za srpske železnice izrađuje dvodelne dizel motorne garniture sa najsavremenijom opremom, kamerama i drugim uređajima.

Marković je kazao da Železnice Srbije pregovaraju sa ruskim partnerom da deo ruskog kredita od 800 miliona dolara, koji je namenjen razvoju železničke infrastrukture, bude iskorišćen za nabavku još takvih vozova za lokalni i regionalni saobraćaj. Za to imaju podršku Vlade Srbije, a reč je o iznosu do 100 miliona dolara.

Reč je o vozovima za regionalni i lokalni saobraćaj koji će se voziti na neelektirificiranim prugama u Srbiji, koji mogu da prime 120 putnika i razviju brzinu od 120 kilometra na čas.

Železnice Srbije i ruska kompanija Metrovagonmaš potpisali su 2010. ugovore o kupovini 12 novih vozova iz kredita međunarodne železničke banke Eurofime od 43 miliona švajcarskih franaka.

"Prvi voz je (tehnički) već spreman za isporuku i u svemu zadovoljava ono što smo od njih tražili, tehnički je vrlo moderan i opremljen najsvremenijom opremom, sistemima za klimatizaciju i komunikaciju sa putnicima”, kazao je Marković.

On je istakao da su sve komponenete tog voza izgrađene po evropskim standardima i od najpoznatnijih evropskih proizvođača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.