Prvenac ruske flote

Izvor: Vostok.rs, 12.Maj.2013, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvenac ruske flote

12.05.2013. -

Pre 320 godina (u maju 1693. godine) Petar I je na ostrvu Salombala u Belom moru, nedaleko od Arhangelska, počeo da gradi prvi brod s tri palube „Apostol Pavle.“ 24 topa koja su bila postavljena na njemu radi plašenja nezvanih gostiju, mladi ruski car je lio lično. Nekoliko godina kasnije otvorio je brodogradilište u Voronježu, gde su građeni brodovi za južna mora, a zatim i baltičko Admiraltejsko brodogradilište u Sankt-Peterburgu.

Stvarana je redovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << flota koja je Rusiju uvrstila u velike pomorske države.

Mladi Petar je u Moskvi naučio da upravlja jedrima. Na engleskom brodiću s jednim jarbolom koji mu je poklonio ujak vešto je manevrisao na Jauzi i na veštačkim jezerima u Izmajlovu. Međutim, ove vode su bile premale za budućeg osnivača moćne flote. Petar je sa 16 godina krenuo u Pereslavlj-Zaleski na Pleščejevo jezero. Tamo su iz cele zemlje došli najbolji majstori s kojima je car zajedno, kao običan tesar, pravio jahte i brodiće. A 5 godina kasnije, 1693. godine, svi su prešli na Belo more u Arhangelsk gde je na Solombalskom ostrvu otvoreno brodogradilište. U njemu je napravljeno 6 trgovačkih brodova među kojima je prvi bio „Apostol Pavle“. Godinu dana kasnije ovaj brod je izašao u plovidbu pod trikolorom belo-plavo-crvene boje, koji se tada smatrao zastavom trgovačke flote Ruskog carstva. Zatim je u brodogradilištu počela izgradnja vojnih brodova. Figura Petra I danas izaziva mnogo sporova među istraživačima, ističe doktor istorijskih nauka Vadim Roginski.

- Međutim, ono što je on učinio jeste da je uvrstio Rusiju u kategoriju pomorskih velesila. U tom trenutku je zemlja koja nije imala flotu bila osuđena na životarenje. Građenje broda je prilično komplikovana nauka. I to što je brod porinut predstavljalo je tehnološki skok u budućnost. Zatim je bilo drugih brodova, različitog kvaliteta, dobrih i loših. Međutim, to je važan datum u našoj istoriji.

Plovidba je u Rusiji bila poznata od drevnih vremena. Na primer, u devetom veku su u dokumentima zabeleženi mnogobrojni morski vojni pohodi na Vizantiju. U vreme Petrovog dede, osnivača carske dinastije Romanov, Mihaila Fjodoroviča, po evropskim standardima je sagrađen vojni brod „Federik“. Petrovog oca, cara Alekseja Mihajloviča, takođe je zanimalo pitanje modernizacije flote. U njegovo vreme je sagrađena fregata „Orjol“. Ipak, Petar I se s pravom smatra osnivačem redovne ruske flote. On je 1698. godine zajedno sa svojim mladim saradnicima krenuo u Holandiju, a zatim u Englesku radi izučavanja napredne brodogradnje. U Evropi je za rusku flotu vrbovao mnogo odličnih brodograditelja i mornara. Petar I je ubrzo otvorio pomorsku srednju školu koja je kasnije pretvorena u mrežu vojno-pomorskih školskih ustanova, kaže doktor istorijskih nauka Aleksandar Bohanov.

Stvoren je ruski pomorski sistem, vrlo jak i moćan. Kasnije su se pojavili ruski pioniri i putnici vezani za vojnu flotu. I u severnim morima, i na Tihom okeanu, i u južnim morima. To je upravo ruska pomorska škola, koju je utemeljio Petar I.

Nakon što je kod Poltave potučen do tada nepobedivi švedski kralj Karl XII, osvojene su pobede nad švedskom flotom kod Gangute i Grenhama. Ruska flota je tih godina bila glavna na Baltiku. Njen nagli rast za vreme Petra I još uvek zapanjuje uobrazilju. Rusija, čije obale zapljuskuje dvanaest mora tri okeana danas spada u pomorske velesile. A u Solombalskom brodogradilištu, gde je ruski car pre 320 godina počeo da gradi brod „Apostol Pavle“ i danas se grade odlični morski brodovi.

Mihail Aristov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.