Prohorov okuplja milijardere

Izvor: Politika, 30.Maj.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prohorov okuplja milijardere

Poznati oligarh pod zajednički partijski barjak pozvao Sulejmana Karimova, takođe novobogataša i sadašnjeg deputata Jedinstvene Rusije

Ruski oligarh Mihail Prohorov ne miruje. Posle najava da bi uskoro, tačnije već posle 25. juna, mogao zvanično da stupi na čelo partije Desna stvar, stiže nova, ništa manje atraktivna informacija: u rukovodstvu partije naći će se još jedan milijarder. Ovoga puta reč je o Sulejmanu Karimovu, vlasniku naftne kompanije „Nafta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Moskva“, članu Saveta Federacije Republike Dagestan i deputatu Državne dume Rusije.

Interesantno je da četrdeset petogodišnji Karimov u sadašnjem sazivu Dume zastupa „boje“ vladajuće partije Jedinstvene Rusije, mada je do aprila 2007. bio član frakcije Liberalnodemokratske partije Vladimira Žirinovskog. Vredi pomenuti i podatak da je još 2006, prema podacima koje je tada objavio časopis „Forbs”, Karimov na listi najbogatijih ljudi na svetu zauzimao sasvim solidno 72. mesto. Inače, on i Prohorov su stari poznanici i poslovni partneri, tako da se poziv na partijsku saradnju čini kao logičan korak dalje saradnje.

Mada je Prohorov, koji je, između ostalog, šef investicionog fonda „Oneksim“, vlasnik kompanije „Norilsk nikl“ i američkog košarkaškog kluba „Nju Džersi nets“, najavio da je spreman da lično finansira polovinu troškova Desne stvari, nema sumnje da ulazak u igru još jednog oligarha celu priču postavlja na novi, viši nivo rešenosti na pobedu. Jer, kako je sam najavio, njegov cilj nije samo da partiji obezbedi izborni cenzus koji bi je uveo u Dumu, nego i potiskivanje komunista i LDPR-a na treće i četvrto mesto.

Na to kakav bi mogao da bude put Desne stvari i Mihaila Prohorova ukazuje još jedan pomalo skriven detalj. Naime, u jednom nedavnom intervjuu, oligarh je jasno kazao da žali zbog onoga što se trenutno dešava Mihailu Hodorkovskom, bivšem vlasniku kompanije „Jukos“, i njegovom poslovnom saradniku Platonu Lebedevu. Obojica pomenutih već izvesno vreme čame u zatvoru, osuđeni na 13 godina zatvora zbog krađe nafte, utaje poreza i sličnih poslovnih malverzacija.

Ali, kako su juče preneli ruski mediji, Hodorkovski bi ovih dana mogao izaći iz zatvora. Doduše tek privremeno, u skladu sa pogodnostima koje mu pruža zakon. Ako se, međutim, ima u vidu podatak da je Hodorkovski, prema mnogim procenama, bio jedini čovek koji je mogao da pomrsi političke račune bivšem šefu države i aktuelnom premijeru Vladimiru Putinu, onda će taj izlazak definitivno izazvati mnogo pažnje i domaće i međunarodne javnosti. I to sve u predizbornoj godini.

Podsetimo takođe da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev nedavno lično pozdravio odluku Prohorova o preuzimanju liderske palice u desničarskoj partiji. Sa druge strane, premijer Putin je inicirao formiranje takozvanog Sveruskog narodnog fronta, širokog pokreta koji bi uključivao mnoge društvene strukture i, što je možda i važnije, ugledne Ruse iz svih sfera delovanja.

Ispada tako da će se na političkom frontu najveće zemlje, osim već dobro ušančenih partija, poput ranije pomenutih Komunista i LDPR-a, naći i dva nova, potpuno suprotstavljena, koncepta. Prvi, oslonjen na uski krug najbogatijih, i drugi, čiju bazu bi trebalo da sačinjavaju najširi građanski slojevi.

Teško je reći da li je Rusija spremna na tu vrstu takmičenja, pošto su tragovi divlje tranzicije iz devedesetih godina prošlog veka još uvek i te kako prisutni. A neki od njenih glavnih nosilaca su upravo i Prohorov i Karimov i Hodorkovski... Po dolasku na vlast 31. decembra 1999. Vladimir Putin je obećao svom prethodniku Borisu Jeljcinu da će neko vreme tolerisati delatnost oligarha. Potom je došao trenutak kada se krenulo u otvoreni obračun države (Putina) sa najbogatijim Rusima, čija žrtva je bio i Mihail Hodorkovski. Lopta je, u međuvremenu, ponovo spuštena i, kako vidimo, sada predstoji produžetak utakmice.

Gledano iz takve perspektive, zadatak koji je pred sebe stavio Prohorov čini se kao – nemoguća misija. Ali o tome će ipak odlučivati sami Rusi.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 31.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.