Priština gazi Briselski sporazum, Srbija očekuje reakciju EU

Izvor: Politika, 29.Okt.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština gazi Briselski sporazum, Srbija očekuje reakciju EU

Premijer Aleksandar Vučić očekuje reagovanje Brisela.- Marko Đurić: „Ovo nije jedan već tri koraka unazad. Jasno se opstruira sve dogovoreno u prethodnom periodu"

Povodom najave Prištine da će suspendovati deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština Aleksandar Vučić je iz Moskve pozvao EU da se izjasni i najavio sastanak državnog vrha čim se vrati u Srbiju.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom konstatovao da je situacija na Balkanu veoma složena i podsetio na sporazume koje su u Briselu postigli Beograd i Priština. „A, evo, predsednica Kosova (Atifete Jahjaga) izjavila je da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju nameru da realizuju i primene, što je za nas ozbiljna i teška vest”, rekao je Vučić.

Marko Đurić je potez Prištine ocenio kao skandalozan. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je to pokušaj da se postignuti dogovori u delu koji je povoljan za Srbe ponište i preokrenu.

„Odlukom da sporazum o ZSO uputi Ustavnom sudu Priština opstruiše i onemogućava stvaranje Zajednice srpskih opština”, rekao je Đurić.

Samo dan pošto su sa Evropskom komisijom potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kosovska predsednica Atifete Jahjaga je najavila da će tražiti da se sporazum o ZSO suspenduje, što bi bila privremena mera do odgovora kosovskog ustavnog suda o ustavnosti ovog sporazuma. Ovu inicijativu podržala je vlada Kosova, iako je prekjuče zamenik premijera Kosova Hašim Tači istakao da je „osnivanje ZSO potpuno u skladu sa Ustavom Kosova”.

Premijer Srbije kaže da je zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a pre svega sporazum o obrazovanju Zajednice srpskih opština.

„Ovo otvara mnogo šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine. Ovo nama nameće pitanja o kojima mi moramo da razmislimo – da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vest o odlaganju formiranja ZSO došla samo dan pošto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju upravo zbog potpisanog Briselskog sporazuma 25. avgusta, čiju je primenu albanska strana do sada opstruirala. Više od 40 odsto ovog sporazuma odnosi na ZSO i premijer Vučić je juče naglasio da je to jedino što je Beograd tražio da bi zaštitio Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Zbog čega vlada u Prištini nije usvojila uredbu o obrazovanju ZSO? Samo nemojte da mi pričate da je to zato što Albin Kurti ili neki drugi razbojnici bacaju suzavac u parlamentu. Da li mi sada treba da izmislimo nekog našeg Kurtija koji će ovde da baca suzavac i da se na to pozivamo da ne sprovodimo nijednu od međunarodnih obaveza? Da li bi međunarodna zajednica to tolerisala Srbiji”, upitao je Đurić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

„Ovo nije jedan već tri koraka unazad. Jasno se opstruira sve dogovoreno u prethodnom periodu i mislim da ovo ne bi smelo da prođe bez reakcije EU, koja je garant Briselskog sporazuma. Nigde nije predviđeno da dođe do suspenzije ZSO. Da li će konačno neko iz Brisela i Njujorka reagovati na inicijativu Jahjage ili je dozvoljeno da se gaze svi delovi sporazuma povoljni za srpski narod”, upitao je Đurić.

On je dodao da Srbija ne može i neće da ćuti o „bacanju Briselskog sporazuma pod noge” i najavio je da će predlog Jahjage biti jedna od tema današnje sednice republičke vlade.

„Za mene je ovo nečuveno i skandalozno ponašanje. Ovo je pokušaj da se dosad postignuto preokrene i da se sporazum u delu povoljnom po Srbe poništi. Mi želimo što normalnije odnose sa Prištinom, ali nećemo da ćutimo pred kršenjem sporazuma koji su potpisali. Ponašanje Prištine pokazuje odsustvo dobre namere i dobre volje i taj potez nisu u duhu normalizacije odnosa”, rekao je Đurić.

D. Spalović

------------------------------------------------------------------------------------

Priština zabranjuje srpske tablice i lične karte

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će Priština od nedelje, prvog novembra, onemogućiti građanima koji voze vozila sa srpskim registarskim tablicama da normalno ulaze i izlaze u pokrajinu i da će uvesti „ulazno-izlazna” dokumenta umesto ličnih karata. „Učinićemo sve da sprečimo takav potez i pogoršanje života za naše ljude. Kako oni vraćaju to što Srbija ublažava režim kretanja na administrativnoj liniji, što smo ukinuli taksu na probne tablice? Tako što nam prete ukidanjem srpskih tablica, uvode ulazno- izlazne papire. Gde je tu normalizacija odnosa”, upitao je Đurić.

------------------------------------------------------------------------------------

Hajnc Fišer: Treba poštovati Briselski sporazum

Predsednik Austrije Hajnc Fišer koji je u dvodnevnoj poseti Prištini zatražio je juče od poslanika Skupštine Kosova da se poštuju sporazumi koji su postignuti u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

„Sporazumi koji su ostvareni u Briselu, između Kosova i Srbije treba da se poštuju”, rekao je Fišer tokom obraćanja poslanicima Skupštine Kosova.

Tokom njegovog izlaganja, poslanici „Samoopredeljenja” su istakli dva postera, izražavajući njima jednu vrstu protesta što međunarodna zajednica sarađuje sa aktuelnim vlastima na Kosovu.

„Prekinite sa prihvatanjem srpske hegemonije”, i „Čuvajte leđa, predsedniče. Korumpirani lažovi sede iza vas”, bile su poruke na plakatima.

------------------------------------------------------------------------------------

Vučić: Neodgovorno ponašanje Prištine, uslediće odgovor

MOSKVA – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija u narednim danima dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji će se pre svega ticati Evropske unije.

„Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram”, rekao je Vučić za RTS iz Moskve.

Upitan da prokomentariše to što Brisel za sad ćuti tim povodom, Vučić je odgovorio da to „veoma snažno i dovoljno govori za sebe”.

On je dodao da je odluka Prištine teška i loša vest i u najmanju ruku krajnje neodgovorno ponašanje.

„Neko bi rekao da od Prištine uvek to možete da ocekujete, a mislim da je neočekivana vest jer je reč o veoma neodgovornom ponašanju. To je najblaže što sam mogao da kažem, a da ne dajem više nikakve ocene”, rekao je Vučić.

On je naveo da se o Briselskom sporazumu mesecima pregovaralo, da su ti pregovori bili mučni, teški i puni kompromisa, te da je na sporazum stavljen potpis koji se sad ne poštuje.

„Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znaci, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, rekao je Vučić.

Tanjug

------------------------------------------------------------------------------------

Kocijančič: Sporazum se mora poštovati

BRSIEL – Maja Kocijančič, portparolka visoke izaslanice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednsot Federike Mogerini, izjavila je večeras da obe strane u dijalogu o noramlizaciji odnosa Beograda i Prištine moraju da primene ono što je dogovoreno.

„Sve što je dogovoreno u kontekstu dijaloga treba primeniti bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo”, poručila je Kocijančič u odgovoru na pitanje o reakciji Brisela na odluku Prištine o odlaganju dogovora o Zajednici srpskih opština.

Priština je odložila dogovor o formiranju ZSO dok tamošnji Ustavni sud ne oceni ustavnost tog dogovora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas tokom posete Moskvi zatražio od Brisela da se izjasni o tome, a sutra će se susresti sa bliskom saradnicom Mogerinijeve i generalnom direktorkom za Zapadni Balkan, Zapadnu Evropu i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Anđelinom Ejhorst.

Tanjug

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Brisel da se izjasni o odstupanju Prištine od dogovora

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2015

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je reč o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju...Premijer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vučić u Moskvi: Odluka Prištine menja bukvalno sve

Izvor: Mondo, 29.Okt.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odustajanje Prištine od Zajednice srpskih opština "menja bukvalno sve" i upitao šta bi se dogodilo da je u Moskvi rekao da Srbija nije na evropskom putu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.