Preminuo glumac Oleg Jankovski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Oleg Jankovski

MOSKVA - Na jednoj od moskovskih klinika posle duge i teške bolesti jutros je u 65. godini preminuo istaknuti sovjetski i ruski glumac Oleg Jankovski, saopštila je danas predstavnica Pozorišta Lenkom Julija Kosirjeva.

Jedan od najnagrađivanijih umetnika, sa titulom "narodnog umetnika SSSR" koju je kao poslednji u tom svojstvu dobio nedelju dana pred raspad Sovjetskog Saveza, igrao je u više od 70 filmova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na dugom spisku likova po kojima je poznat ruskoj i široj publici - čarobnjaka iz filma "Obično čudo", zmaja iz "Ubiti zmaja", barona Minhauzena, cara, teroriste - u vrhu su 1970-ih i uloga Oca u filmu Andreja Tarkovskog "Ogledalo" i pisca Gorčakova u "Nostalgiji" (1983) istog reditelja.

Radio je tokom 40-godišnje karijere u pozorištu i na filmu i sa najvećim rediteljima Markom Zaharovom, Karenom Šahnazarovom, Mihailom Švejcerom, Valerijem Todorovskim, Tatjanom Lioznovom...

U Teatru Lenkom (Lenjinski komsomol) Jankovski je igrao od 1975. godine.

Iako bolestan, bukvalno pre tri nedelje igrao je u Gogoljevoj "Ženidbi".

Poslednju nagradu predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva "Za zasluge za otadžbinu" II stepena dobio je u martu ove godine.

Umetnički direktor i glavni reditelj Lenkoma Mark Zaharov izjavio je da je smrt Jankovskog veliki udarac za pozorište, "tuga i tragedija".

"Nadali smo se ozdravljenju do poslednjeg trenutka. Oleg Ivanovič se ponašao hrabro, igrao je u predstavama kada već, sigurno, nije trebalo igrati, i radio je to čudesno - opraštao se sa svojom profesijom i teatrom", rekao je Zaharov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.