Premijere vojne tehnike i «tenkovski balet» na forumu u Žukovskom

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijere vojne tehnike i «tenkovski balet» na forumu u Žukovskom

27.06.2012. -

Preko tri stotine ruskih i stranih kompanija izlažu svoje proizvode na međunarodnom sajmu «Tehnologija u mašinogradnji 2012» koji se trenutno (27.06.– 01.07.2012) održava u Žukovskom nadomak Moskve.

Ovo je tek drugo izdanje sajma, ali vojni stručnjaci već ističu nagli porast broja izlagača. Po njihovim prognozama ovaj sajam će u budućnosti da postane kopneni analog sajma avijacije «MAKS». Mašinogradnja je grana privrede bez koje je nemoguć >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << razvoj odbrambeno-industrijskog kompleksa i visokotehnološke proizvodnje, smatra odgovorni saradnik Ministarstva industrije i trgovine Rusije Mihail Kalimanov:

"Ovaj sajam nam pruža mogućnost da prezentujemo naša dostignuća. U isto vreme to je i platforma za diskusiju o ključnim problemima u kojoj su pozvani da učestvuju predstavnici skoro 50 zemalja, pre svega vojni specijalisti. U uslovima kada se ruska preduzeća integrišu u globalne proizvodne lance, nama je važno da sa kolegama prodiskutujemo kako će da protiče taj integracioni proces i kako spoljašnja konjuktura utiče na razvoj ruskih visokotehnoloških grana privrede. "

Naravno, oblast vojno-tehničke saradnje (VTS) je specifična i konzervativna. Vodeći proizvođači naoružanja i vojne tehnike (NVT) ljubomorno čuvaju svoju tehnologiju. Ali dok se ranije u domenu VTS govorilo isključivo o kupoprodaji takve tehnike, danas je situacija drugačija. Neke tehnologije se kupuju zajedno s tehnikom. Rusija je, na primer, kupila nemački elektronski kompjuterski centar za obuku koji treba da se izgradi u Nižegorodskoj oblasti. A ugovori za kupovinu tenkova, aviona ili raketa sklapaju se uz posebne uslove. Tehnika se kupuje sa klauzulom dalje lokalizacije proizvodnje u zemlji kupca. Kao primer možemo navesti rusko-indijsku saradnju u proizvodnji istrebljivača pete generacije, kao i projekat proizvodnje rakete «Bramos» koja je izložena na sajmu u Žukovskom. Ovu raketu je izradilo rusko-indijsko mešovito preduzeće.

Najveće ruske kompanije prezentuju na sajmu nekoliko novih proizvoda. Koncern «Sozvezdie» («Sazvežđe») izlaže automatizovani sistem upravljanja vojnim formacijama u taktičkoj grupi. Koncern «Morinformsistema-Agat» prezentuje uzorke raketnih kompleksa «Klab-M» s raznim tipovima raketa, rekao je direktor za spoljnoekonomske poslove kompanije Rostislav Atkov:

"Naši proizvodi su traženi širom sveta. To su, pre svega, radio-lokacione stanice, oprema za brodove, obalske pozicije raketnih kompleksa, artiljerijski kompleksi. Ovde izlažemo kompleks «Klab-K» – to je kontejnerski kompleks raketnog oružja u dve verzije. Kontejner dužine 40 stopa je apsolutno autonoman, od dizel generatora do raketa. Ovde su četiri rakete koje mogu biti antibrodske ili namenjene uništavanju ciljeva na zemlji. Kompleks može da gađa sa zemlje, sa železničke ili automobilske platforme, može da se postavi na bilo koje plovilo. Drugim rečima, to je kompleks koji može da deluje na raznim platformama."

Mnogobrojne posetioce sajma koji se održava na prostoru saobraćajno-sajamskog kompleksa «Rusija», nesumnjivo najviše privlači neobični šou koji su pripremili organizatori. Njegov najuzbudljiviji deo je grandiozni program pod naslovom «Nepobediva i legendarna». U programu na poligonu učestvuju tenkovi T-90 i T-80, oklopni transporteri BTR-80, borbeno vozilo pešadije BMP-3, samohodna haubica MSTA. Najinteresantniji deo programa je balet tenkova T-90.

Uz muzičku pratnju iz opere «Karmen» tenkovi virtuozno na malom prostoru izvode razne plesne figure – figuru mača, pa čak i scenu ljubomore u pa-de-trua, - izjavio je profesor savremene umetnosti Andrej Melanjin.

Na sajmu je izloženo preko 30 primeraka tehnike, uključujući i zenitno-raketnый kompleks S-300, kompleks «Buk», sistem plotunske paljbe «Grad». Stručnjaci su ubeđeni da će sajam u Žukovskom imati komercijalan uspeh, a njegova popularnost raste ne samo u Rusiji, nego i u inostranstvu.

Oleg Nehaj,




Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.