Pregovori Moskve i Minska o gasnom pitanju se nastavljaju

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2017, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori Moskve i Minska o gasnom pitanju se nastavljaju

Pregovori Moskve i Minska o gasnom pitanju se nastavljaju, strane razmatraju uspostavljanje dugoročnog sistema uzajamnih odnosa u ovoj sferi, uz neizostavno izmirivanje dugova nastalih u prošlog godini, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

Ruski ministar je naveo da su vicepremijer Rusije Arkadij Dvorkovič i njegov kolega iz Belorusije Vladimir Semaško razgovarali o ovoj temi u petak u Moskvi.

Rusija i Belorusija još nisu rešile naftno-gasni spor koji traje od početka prošle godine, kada je Minsk saopštio da je cena ruskog gasa nepravedna i jednostrano odlučio da ovaj energent plaća po manjoj ceni. Rusija je saopštila da smanjuje bescarinske isporuke nafte Belorusiji.

Pored toga, 3. februara predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na konferenciji za novinare žestoko kritikovao politiku Rusije prema njegovoj zemlji. On je predložio da se pokrene krivični postupak protiv direktora Ruskog poljoprivrednog nadzora Sergeja Dankverta zbog sprečavanja isporuka beloruskih proizvoda u Rusiju. 

Ministar Aleksandar Novak je, takođe, rekao da će ministarski sastanak Komiteta za nadgledanje realizacije bečkog dogovora o smanjenju eksploatacije nafte biti održan 22. i 23. marta u Kuvajtu. 

Novak je dodao da će se tokom međunarodne konferencije posvećene nafti i gasu, koja se održava od 6. do 10. marta u Hjustonu, sastati sa svojim saudijskim kolegom Halidom el Falihom, kao i da postoji mogućnost da se sastane s predstavnicima Evropske komisije, zaduženim za energetiku, kao i s kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na zasedanju OPEK-a 30. novembra prošle godine u Beču dogovoreno je da zemlje-članice ove organizacije smanje nivo eksploatacije nafte za 1,2 miliona barela dnevno, odnosno na 32,5 miliona barela na dan. Zemlje koje su izvan OPEK-a složile su se da smanje proizvodnju nafte za ukupno 558.000 barela dnevno. Rusija je svoju proizvodnju smanjila za 300.000 barela na dan. Sporazum je zaključen za prvi kvartal ove godine, uz mogućnost da bude produžen.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.