Predsedničko pomilovanje

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedničko pomilovanje

24.04.2012. -

Dmitrij Medvedev pomilovao je Sergeja Mohnatkina koga su osudili za napad na saradnika organa reda. Eksperti smatraju da posle Mohnatkina u poslednjim danima svog mandata predsednik može da pomiluje još nekoliko zatvorenika.

Sergej Mohnatkin bio je osuđen 2010. godine na dve i po godine za napad na policajca za vreme nedozvoljenog mitigna u centru Moskve. U zatvoru je proveo veći deo kazne, a predsedničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pomilovanje će mu omogućiti da se vrati na slobodu pola godine pre datuma oslobađanja koji je izrekao sud. Ruski pravobranilaci koji su uključili Mohnatkina u spisak političkih zatvorenika – takozvani Spisak Bolotne, tvrdili su da je presuda nepravedna. Po njihovoj verziji, Mohnatkin nije učestvovao u akciji, već se založio za stariju ženu koju je milicija hapsila.

Predsednik Rusije po ustavu ima pravo na pomilovanje. 2001. godine bila je utrđena procedura predaje molbe. Tek posle 4 instance ona je mogla da dospe predsedniku. Istina, nikakvog strogog sistema ovde sve jedno nema, smatra advokat Jurij Šmidt.

Pomilovanje se vrši individualno. Ono ne stvara nikakav predsedan. Sasvim sam uveren da nije potrebno ni lično obraćanje predsedniku. Predsednik sasvim nepotrebno ograničava svoja prava koja su mu data Ustavom.

Zaista, u rusoj sudskoj praksi bilo je slučajeva pomilovanja bez molbe. Tako je Vladimir Putin oslobodio američkog špijuna Edmonda Poupa, a Dmitrij Medvedev glumicu Nataliju Zaharovu. Sergej Mohnatkin je uputio ličnu molbu predsedniku, mada, istina, nije priznao svoju krivicu. Po opštem ubeđenju takvo obraćanje pretpostavlja da čovek prizna krivicu, kaje se i zato je spreman da izađe na slobodu. Mohnatkin je napisao da može da bude pušten iz zatvora zato što nije opasan po društvo. Njegov primer još jednom potvrđuje da kajanje nije nigde fiksirana formalnost koja ni na šta ne utiče, a ishod svakog slučaja zavisi neposredno od odluke predsednika.

Sada eksperti diskutuju koga još može da pomiluje Dmitrij Medvedev poslednjih dana svog predsedničkog mandata. Početkom marta Medvedev je poručio Generalnom tužilaštvu da proveri zakonitost i osnovanost optužujućih presuda protiv 32 osobe. Nadahnuti primerom Sergeja Mohnatkina, mnogi drugi zatvorenici mogu da okušaju sreću. Posebno je zanimljivo kako će se poneti Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev i njihovi branioci. Ranije su oni već odbijali mogućnost da predaju molbu za pomilovanje. I najverovatnije će ostati pri svome, očekivajući da će predsednik sam donositi odluke bez ikakvih molbi.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.