Pravoslavna ekciklopedija – savremeno izdanje

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2011, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavna ekciklopedija – savremeno izdanje

15.03.2011. -

14. marta u Rusiji se obeležio Dan pravoslavne knjige. On je bio utvrđen na predlog Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila 2009. godine – u znak sećanja na ozbiljan istorijski događaj. Tog martovskog dana 1564. godine u Rusiji je izašla prva štampana knjiga – Apostol. Njen autor, kao i autor prve ruske štamparske mašine bio je đakon Ivan Fjodorov.

Na Dan pravoslavne knjige Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rusije pozao je rukovodioca Crkveno-naučnog centra Pravoslavna enciklopedija Sergeja Kravca, kako bi razgovarao u ulozi pravoslavne knjige u savremenom društvu.

Uloga pravoslavne knjige danas, po meni, nije previše velika, kaže ekspert. Želeli bismo da se nadamo da će ona rasti, makar iz tog razloga što su pravoslavne knjige skup znanja koji nosi određeni sistem vrednosti. Problem se sastoji u tome što do danas pravoslavna knjiga u našoj zemlji nije previše savremena. Ona je zasnovana na delima, žanrovima, postupcima od pre 200 godina. I upravo zato ne nailazi na veliko interesovanje od strane čitalaca.

Kao protivtežu Sergej Kravec navodi Pravoslavnu ekciklopediju u više tomova koja se objavljuje od 2000. godine. To je po mišljenju eksperta upravo savremeno orijentisano izdanje, koje objedinjuje kao autore crkvene i svetovne naučnike, vodeće istoričare, pri čemu ne samo ruske. U inostranstvu su čak napravljena predstavništva Pravoslavne enciklopedije.

Postoje predstavništva u Gruziji, Jermeniji, Bugarskoj, Italiji, SAD, nabraja Sergej Kravec. Njihov glavni zadatak je koordinacija i aktivizacija rada lokalnih autora. Za nas je vrlo važno da o realijama Američke pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve u emigraciji pištu autori iz SAD i drugih zemalja.

Pre 10 godina, kada je tek započet rad na tom fundamentalnom izdanju, nismo pretpostavljali sve razmere ovog projekta, priznaje Sergej Kravec. Ove godine će izaći 25, 26, i 27. tom Pravoslavne ekciklopedije. To je polovina izdanja koje je prvo zamišljeno u 30 tomova. Pravoslavna enciklopedija, uveren je Sergej Kravec, biće temelj na koji će se i ubuduće oslanjati bogoslovska nauka.

Pravoslavna enciklopedija je posebno izdanje koje ispunjava dve funkcije – kaže ekspert. Ona rezimira rezultat istorijskog, bogoslovskog, liturgijkog znanja Ruske pravoslavne crkve nagomilanog do danas, čak i šire. Zato što ova enciklopedija sadrži informacije o svim pravoslavnim crkvama i svim drugim hrišćanskim konfesijama. Ali to je i istraživački rad koji uvodi ogroman broj novih materijala. U naučnom i metodološkom smislu ot je sasvim savremeno izdanje, rezimira Sergej Kravec.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.