Potvrđena celovitost gasnog aranžmana

Izvor: RTS, 25.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena celovitost gasnog aranžmana

Kopredsednici Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Ivica Dačić i Sergej Šojgu potpisali su protokol koji predviđa da do 20. decembra bude završena priprema i potpisivanje dokumenata o prodaji 51 odsto akcija NIS-a ruskom "Gaspromu".

Kopredsednik Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta, ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio je, posle potpisivanja protokola u Moskvi, da će do 20. decembra biti pripremljena i potpisana dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojim "Gasprom" kupuje 51 odsto NIS-a.

Protokol precizira i rokove da "Južni tok" bude završen do kraja 2015, a u drugoj polovini iduće godine da budu gotove studije izvodljivosti srpskog dela gasovoda i za skladište Banatski Dvor.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je za srpsku stranu veoma važno da, osim prodaje NIS-a, bude izgrađen gasovod i rekonstruisano skladište gasa.

Protokol utvrđuje i proširivanje liste robe sa spiska o slobodnoj trgovini i ukidanje viza srpskim državljanima. 

Potpisivanjem protokola o dvodnevnim razgovorima u Moskvi je završeno zasedanje rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju.

Potvrđena celovitost energetskog sporazuma

Ranije danas, Ivica Dačić je posle razgovora sa potpredsednikom ruske vlade Igorom Sečinom rekao da će "Gasprom" biti nosilac sva tri projekta - kupoprodaje NIS-a, izgradnje gasovoda kroz Srbiju i rekonstrukcije skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

O tome će sa "Gaspromom" u narednim danima biti potpisan dokument, najavio je je Dačić.

Predstavnici "Gasproma" koji su prisustvovali sastanku sa Sečinom su istakli da će u drugoj polovini sledeće godine biti formirano zajedničko preduzeće za izgradnju gasovoda kroz Srbiju.

U razgovoru sa Sečinom dogovoreno je proširivanje liste proizvoda iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a veoma brzo će doći i do dogovora o ceni za rekonstrukciju hidroelektrane "Đerdap" koju će ruska strana finansirati na osnovu ruskog klirinškog duga.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da Rusija ukine vize za građane Srbije.

"Što se naftno-gasnog aranžmana tiče još jednom je potvrđeno da će energetski sporazum biti realizovan u celini", rekao je Dačić.

U razgovoru sa Sečinom dogovoreno je takođe da dobri politički odnosi dve države treba da prati i stalno unapređivanje ekonomske saradnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.