Potpisan ugovor o ruskom kreditu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o ruskom kreditu

MOSKVA - U Moskvi je potpisan ugovor o kreditu od 200 miliona dolara, namenjenom za podršku budžetu Srbije, kao delu ruskog zajma od oko milijardu dolara, o kojem su načelan dogovor predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, postigli 20. oktobra prošle godine, tokom zvanične posete ruskog šefa države Beogradu.

Kredit od 200 miliona dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << namenjen podršci budžetu Srbije i finansiranju deficita, za koji je danas potpisan ugovor u Moskvi, vraćaće se u osnovi 10 godina, izjavila je za Tanjug ministarka finansija u Vladi Srbije Diana Dragutinović.

Đogović: Svaki kredit za budžet je loš

Kredit od 200 miliona dolara, koji je Rusija danas odobrila Srbiji za podršku budžeta, loš je kao i svaki drugi kredit namenjen budžetu, bez obzira na uslove vraćanja, izjavio je ekonomski stručnjak Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Đogović je, na konferenciji za štampu, objasnio da je svaki kredit namenjen budžetu loš, jer će ta sredstva ići samo na potrošnju, a ne na proizvodnju, odnosno, ona se neće oplođivati.

Govoreći o subvencionisanim potrošačkim kreditima, Đoković rekao da ti zajmovi uz podršku države neće situaciju na tržištu popraviti na duži rok, već samo mogu kratkoročno da povećaju promet u trgovini, jer nema proizvodnje, koja bi obezbedila stabilnost na duže vreme.

Komentarišući predlog i da budući guverner dobije manja ovlašćenja, a Savet Narodne banke Srbije veća, Đogović je rekao da će to omogućiti vladi da više radi na sprovođenju svojih ideja, odnosno, u forsiranju potrošnje.

Ona je, sa zamenikom ministra finansija Ruske Federacije Dimitrijem Vladimirovičem Pankinom potpisala ugovor o sredstvima koja su deo zajma od oko milijardu dolara o kojem su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, načelan dogovor postigli 20. oktobra prošle godine, tokom zvanične posete ruskog šefa države Beogradu.

Dragutinović je precizirala da je rok za vraćanje kredita kraj 2021. godine, a period mirovanja je do marta 2012.

"Prva rata dospeva 2012. godine i onda slede rate do 2021. godine, a uslovi su godišnja kamatna stopa koja je utvrđena na osnovu libora za šestomesečne depozite u dolarima koji u ovom trenutku iznosi negde oko 0,44, plus kamatna marža od 2,95 odsto", rekla je Dragutinović.

"Sve zajedno, kad biste gledali koji su to uslovi, to je oko 3,40 kamatne stope, što smatram veoma povoljnijim u odnosu na ostale kredite koje smo morali da uzmemo zbog finansiranja budžetskog deficita na domaćem finansijskom tržištu", dodala je ona.

Dragutinović je rekla da pre svega od nas zavisi kada će ta sredstva biti raspoloživa, jer "svako zaduživanje mora da bude potvrđeno u Parlamentu i dozvoljeno u Parlamentu, dakle mora postojati zakon" o tome.

"Mi ćemo taj zakon uraditi u što kraćem vremenskom periodu i na sledećoj sednici Parlamenta moguće je da se nađe na dnevnom redu. Kada se to usvoji, u periodu od sedam dana će ta sredstva biti raspoloživa za nas", najavila je ministarka.

Govoreći o drugom delu, a to su infrastrukturni projekti, ona je rekla da su oni uglavnom predloženi, da je nađen zajednički interes.

"To je oblast železničke infrastrukture, a predložena su četiri projekta i pregovori će biti precizirani u maju ", rekla je Dragutinović.

Ona je dodala da očekuje da će na godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj u maju biti dogovoreni još neki detalji i da misli da će od tada biti intenzivirani pregovori u vezi sa infrastrukturnim projektima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.