Poternica za bivšim senatorom i bankarom

Izvor: Press, 26.Dec.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za bivšim senatorom i bankarom

Pres sekretar Basmanog suda u Moskvi Natalija Romanova potvrdila je tom listu da je prošle sedmice sud u odsustvu Pugačova doneo odluku o njegovom pritvaranju na dva meseca, na koju su se njegovi advokati žalili.
Istražni komitet je saznao da je Pugačov u inostranstvu zbog čega je iniciran postupak stavljanja na međunarodnu poternicu, piše "Komersant", ne precizirajući pritom za koje krivično delo se tačno Pugačov tereti.
Jedan od izvora pretpostavlja da bi moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << biti reči o malverzacijama naročito velikog obima.
Banka MPB je ostala bez licence i proglašen je bankrot krajem 2010, a u januaru 2011. pokrenut je krivični postupak, pošto je istraga ustanovila da rukovodioci potpadaju pod krivično delo protivzakonitog postupanju pri bankrotstvu i o namernom bankrotstvu.
Kasnije su se u tom predmetu pojavili neki akteri, ali ime Pugačova medju njima nije bilo.
"Komersant" navodi da među vlasnicima banke Pugačov nije formalno bio, ali se upravo on smatra njenim stvarnim osnivačem. Agencije navode da je u trenutku gubitka dozvole za rad MPB bio među 30 najvećih ruskih banaka.
Drugi sagovornik moskovskog dnevnika navodi da je u okviru krivičnog postupka reč o davanju kredita od 900 miliona dolara preko grupe "Development" (u kojoj je bila I MPB) nekim kompanijama u Luksemburgu, povezanim sa strukturama osnivača banke.
Prema njegovim rečima, radi se o izvlačenju novca iz Rusije, koje je MPB dobio od Banke Rusije 2008-2009. godine na ime neosiguranog kredita. Ukupno je od Centralne banke Rusije MPB dobila približno 90 miliona evra (više od 40 milijardi rubalja), pri čemu je ostatak nevraćenog duga oko 30 milijardi rubalja, a ukupan dug svim poveriocima veći od 178 miliona evra (više od 80 milijardi rubalja).
Agencije navode da se Pugačov 2002. zvanično povukao iz borda direktora i iz kapitala MPB.
RIA Novosti navodi da se posle završetka fakulteta i rada u bankama 1990-ih, Pugačov 1995. kandidovao za Dumu (donji dom parlamenta) ali da njegova stranka nije prešla cenzus, da je doktor tehničkih nauka, kao i da je novembra 2000. imao funkciju u upravi Ruske unije preduzimača i industrijalaca, a od decembra 2001. godine do januara 2011. godine je član Saveta federacije - senator (gornjeg doma) iz ruske Republike Tuve.
Ruska verzija časopisa "Forbs" za maj 2008. Pugačova je stavila na 50 mesto na listi "zlatnih sto“ najbogatijih Rusa sa procenom njegovog bogatstva od dve milijarde dolara. U aprilu 2010. je stavljen na spisak britanskih milionera lista "Sandi tajms" sa procenom bogatstva od 750 miliona funti.
Njegov mlađi sin Aleksandar 2009. postao je vlasnik i generalni direktor francuskog lista "Frans soar", a u junu 2011. predsednik švajcarske kompanije Peridot SA, koja je vlasnik elitne marke satova "Blu".
Rojters navodi da je Pugačovljeva grupa kupila francuski maloprodajni lanac delikatesa "Ediar" (Hediard) 2007, ali da je lanac nastavio da gubi novac tokom proteklih šest godina.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.