Poseta Džona Kerija Moskvi: nikada nije kasno za dogovor

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Džona Kerija Moskvi: nikada nije kasno za dogovor

08.05.2013. -

Prva poseta Džona Kerija Moskvi u novom rangu državnog sekretara pala je uoči Dana Pobede. Možda se zato o savezničkim odnosima od sredine prošlog veka u utorak govorilo mal te ne isto toliko koliko o nasušnim temama.

Još pre početka pregovora državni sekretar je prošetao Crvenim trgom i rezgovarao sa ruskim veteranima, posle čega je učestvovao u memorijalnim manifestacijama. Između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Džon Keri je bio prvi ministar inostranih poslova SAD koji je položio venac na Grob neznanog junaka. Pri tome na memorijalnoj lenti je bilo napisano: Večna slava našim herojima palim u borbi za zajedničku pobedu.

O tome da danas SAD i Rusija ponovo treba da deluju zajedno, Džon Keri je govorio već kasnije u Kremlju, na sastanku sa Vladimirom Putinom. Kao primer takve uspešne saradnje naveo je istragu terorističkih akata u Bostonu. Dražvni sekretar je podvukao da nikakve aktualne komplikacije ne treba da precrtaju već postignute rezultate i stavlje krst na perspektive:

- Naši odnosi imaju veliku budućnost. Bez obzira na razlike u pogledima, objedinjuju nas strateški interesi. To je dokazala saradnja o strateškom nuklearnom naoružanju, Avganistanu, Rusija nastavlja da nam pruža ogromnu pomoć kao i u pitanjima sa Iranom, Severnom Korejom, STO. To su zaista pitanja koja danas utiču na globalni razvoj. Želim da zahvalim Sergeju Lavrovu na njegovom konstruktivnom prilazu. I znam da je predsednik Obama zahvalan predsedniku Putinu na saradnji.

Pitanje o kojem su se u utorak zaista dogovorili da sarađuju je regulisanje sirijske krize. Još uoči posete Džon Keri je nazvao temu glavnom na pregovorima. Ipak ako je ranije stejtdepartment preko zvaničnog predstavnika Patrika Ventrela podvlačio postojanje neslaganja o problemu, već u Moskvi ministar inostranih poslov aje izjavio da postoji vrlo sličan stav Rusije i SAD. Skoro u ponoć kada su završeni pregovori Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova bilo je jasno da je reč o zaista probojnom rešenju. Moskva i Vašington će zajedno tražiti realizaciju Ženevskog komunikea u punom obimu, rekao je Sergej Lavrov.

- Rusija i SAD će podsticati i sirijsku vladu i opoozicione grupe u tome da one pronađu političko rešenje. Takođe su se dogovorile da šro je moguće pre, možda čak krajem ovog meseca, sazovu međunarodnu konferenciju za razvoj principa Ženevske konferencije iz prošle godine. I da na ovoj konferenciji obe strane u sukobu zajednički odrede kako mogu u potpunosti da ispune Ženevski komunike. I Rusija i SAD su potvrdile privrženost poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Sirije.

Po rečima Džona Kerija, Moskvi je zaista pošlo za rukom da napipa put za napredak, i Ženevski komunike je zaista osnova za kretanje ka novoj Siriji, gde neće više biti krvoprolića. Ipak kada su državnog sekretara pitali kakva je u tom kontekstu sudbina nacrta zakona o irpoukama oružja sirijskim ustanicima, datog ovih dana senatu, Džon Keri je izbegao direktni odgovor:

- Zaista postoji mišljenje senata da se opoziciji da oružje. Konačno to će se u izvesnoj meri određivati da li imamo činjenice i dokaze o postojanju hemijskog oružja. Kao što znate, predsednik Obama je poručio da se sprovede detaljna analiza svih činjenica i ovih inforamcija. Mislim da će kongres vrlo pažljivo razmotriti rezultate ove analize pre nego što usvoji bilo kakve odluke. Sve će zavisiti od toga da li će strane u konfliktu moći da sednu za pregovarački sto. To ćemo saznati već narednih nedelja.

Zvanični deo posete Džona Kerija Moskvi je završen posle ponoći predlogom da se „proslavi ruska pobeda“. Tako se desilo da u vreme kada su državni sekretar i njegov ruski kolega govorili o globalnim problemima, reprezentacije dve zemlje u hokeju su odmerile snage na svetskom prvenstvu. I mada se u kuloarima sastanka govorilo da ministri meč nisu gledali, posle konfrencije za štampu Sergej Lavrov je pitao novinare za rezultat. Čuvši za pobedu Rusije, on je čestitao američkom kolegi. Na šta je Džon Keri, smejući se, slegao ramenima i u šali izjavio: Mislio sam da smo započeli dobre nove odnose, a ti mi govoriš takve stvari. Dalje su ministri krenuli na večeru. Koliko je atmosfera moskovskih pregovora odgovarala njihovom sadržaju biće jasno već posle satanka lidera dve zemlje – naredni će biti održan na samitu Velike osmorke u Irskoj.

Polina Černica,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.