Pomen patrijarsima Dimitriju i Pavlu

Izvor: Studio B, 15.Nov.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen patrijarsima Dimitriju i Pavlu

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh Irinej služili su pomen u manastiru Rakovica gde su sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle koji je preminuo na današnji dan 2009. godine.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh Irinej služili su pomen u manastiru Rakovica gde su sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle koji je preminuo na današnji dan 2009. godine.

Služenju pomena prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je veliki broj građana, a patrijarh Irinej i Kiril ukazali su na značaj patrijarha Dimitrija i Pavla koji su, kako su naveli, ostavili dubok trag u crkvi, prenosi Tanjug.

Dolazak srpskog i ruskog patrijarha obeležila su zvona crkve, a građani su se tiskali da uživo vide, slikaju i uzmu njihov blagoslov.

Patrijarh Irinej je u razgovoru sa patrijarhom Kirilom napomenuo da mlađi nisu zapamtili patrijarha Dimitrija, ali da su saznali i čuli za njegove žitije i brigu za crkvu.

Istakao je i da se patrijarh Pavle kao monah, episkop, a zatim i patrijarh, nije mnogo razlikovao, jer je živeo kao monah i u pogledu mišljenja i u pogledu vladanja.

Prema njegovim rečima, patrijarh Pavle imao je veliki ugled i narod je u njega gledao kao u ikonu.

Patrijarhu Kirilu uručena je ikona Belog anđela i portret patrijarha Pavla.

Patrijarh Kiril će danas osveštati na Novom groblju Ruski nekropolj i spomen-kosturnicu ruskih vojnika palih u Prvom svetskom ratu.  Predviđeno je i da ruski patrijarh, predsedniku Fondacije Ruski nekropolj Nenadu Popoviću danas uruči orden Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Spomenik caru Nikolaju II Romanovu biće otkriven sutra u Beogradu posle liturgije koju će u hramu Svetog Save zajedno služiti patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano će otkriti spomenik caru Nikolaju II Romanovu u Ulici kralja Milana, a čin osvećenja spomenika obaviće patrijarh Kiril u prisustvu patrijarha Irineja, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika.

Nikolić će prethodno prisustvovati liturgiji u hramu Svetog Save koju će od 9.00 sati služiti partijarsi Kiril i Irinej uz sasluženje više arhijereja ruske i srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomen patrijarsima SPC Dimitriju i Pavlu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2014

Ruski i srpski patrijarh Kiril i Irinej danas su u manastiru Rakovica u Beogradu služili pomen patrijarsima Srpske pravoslavne crkve Dimitriju i Pavlu...Patrijarsi SPC Dimitrije i Pavle sahranjeni su u dvorištu manastira Rakovica...Patrijarh Pavle bio je poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.