Poljaci doneli odluku: Nema više uvoza ruskog gasa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci doneli odluku: Nema više uvoza ruskog gasa!

Bez produžetka ugovora.

Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP.

U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda s Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine.

Naveli su i da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

Više puta je Poljska navodila da su finansijske odredbe ugovora s Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi.

Poljaci koriste oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru s Gaspromom, obavezni su da godišnje uvezu oko 10 milijardi kubnih metara gasa od Rusije.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Gasprom

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.