Polemika Palmera  i Bocan-Harčenka

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Palmera i Bocan-Harčenka

Polemika na relaciji novizabranog specijalnog izaslanika Amerike za Zapadni Balkan i abasadora Rusije u Srbiji. Naime, Metju Palmer je u intvervjuu za crnogorsku televiziju ocenio da Moskva želi nestabilan region. Na to je reagovao Aleksandar Bocan-Harčenko. Pita žašto je Rusiji potrebna nestabilnost dok njene vodeće kompanije realizuju dugoročne projekte u Srbiji.
Za Sjedinjene države jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od primarnih ciljeva je formiranje Vlade Kosova posvećene dijalogu - prenosi specijalni izasalnik za Zapadni Balkan.

Ponovo podseća na uslov da se dve strane vrate za pregovarački sto - ukidanje takse. I dok Vašington veruje u postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Moskva, tvrdi Metju Palmer, ima drugačiji scenario za region.
"Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se sarađuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepoverenju. Mislim da smo to najjasnije videli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora sprečila da ide ka NATO-u i Zapadu", rekao je Metju Palmer.
Neosnovane optužbe - tako izjavu Metjua Palmera vidi ruski ambasador u Beogradu.
"Verovatno, obeležja podrške stabilnosti su vojna agresija protiv suverene zemlje, ubistva ljudi, rušenje infrastrukture, zasićivanje štetnim uranijumom. Ili rasparčavanje država, razdvajanje naroda koji su živeli u istoj zajednici. Ili nametanje protiv volje i uprkos odlukama zakonodavaca i vlada izbora u korist članstva u NATO-u. Ili glorifikovanje zlikovaca i "zbacivanje" patriota i heroja, falsifikovanje istorije", kaže Aleksandar Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko navodi i da Rusiji kao ni mnogim drugim zemljama, ne odgovara red na Balkanu, ako je taj red uspostavila spolja, samo jedna država.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.