Izvor: Blic, 30.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petotomni Maljevič

Dugo sparno leto, u knjižari zatišje i odjednom ulazi izdavač (takozvani mali, privatni, jer su veliki odavno potonuli). Ozaren, nosi u rukama novu knjigu, poveliku, nije za čitanje u krevetu, može da ošteti glavu ako se zadrema.

Prelistavamo zajedno, još se puši od sveže štampe. Velikog formata, luksuznih korica, ukupno 1.940 stranica. Kazimir Maljevič „Bog nije zbačen", sabrana dela, sve što je napisao jedan od predvodnika modernizma u prvoj polovini prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veka. Maljevič (1878-1935) se pročuo kad je sa Šagalom i Tatljinom priredio u Moskvi prekretničku izložbu 1912. Izlagao je nekoliko puta na Zapadu, ali je vek proveo predajući na akademijama u Vitebsku i Lenjingradu, dok su ga zapadni istoričari modernizma označili kao pionira geometrijske apstraktne umetnosti, kubo-futurizma, minimalne umetnosti...

Njegovi teorijski, programski radovi, ogledi ostali su rasuti i dostupni samo najupornijim tragačima, ali je ruska izdavačka kuća Gilea između 1995-2004. objavila Maljevičeva sabrana dela, što je označeno kao kapitalan doprinos razumevanju moderne umetnosti. Prvi primerak ove čudesne knjige je u knjižaru uneo vlasnik izdavačke kuće Logos, prevodilac, glavni redaktor izdanja, Vladimir Medenica. On se potrudio da sa kućom Plavi krug prenese ovo izdanje, prvo izvan ruskih granica. U njemu su predgovori, registri, a među prilozima je najopsežniji studiozan pregled istorije umetnosti. Tu je i 200 reprodukcija radova u koloru.

I šta sad, ima li ko će ovo da čita? Naši tumači modernih trendova, od kojih su mnogi opsednuti teorijom performansa, instalacija i virtuelnih istraživanja, možda su u dilemi. Težak je ovo zalogaj. Naći će se neko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.