Pereslavlj-Zaleski: rodna gruda Aleksandra Nevskog

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pereslavlj-Zaleski: rodna gruda Aleksandra Nevskog

29.10.2011. -

Radiostanica Glas Rusije nastavlja ciklus programa, posvećenih starim ruskim gradovima, centrima međunarodnog turizma. Danas vam predlažemo da posetite Pereslavlj-Zaleski, rodnu grudu istaknutog vojskovođe i krupnog političara srednjovekovne Rusije Aleksandra Nevskog.

Pereslavlj-Zaleski je udaljen 130 kilometara od Moskve. On se nalazi na obali Pleščejeva jezera u jaroslavskoj oblasti. Grad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << osnovao u 12. veku knez Jurij Dolgoruki. Tamo je 1220. godine rođen Aleksandar Nevski, njegovom rodu je pripadao Pereslavlj. Mora da se istakne da je u 13. veku Pereslavlj-Zaleski bio faktički prestonica Rusije, ali nije to dugo trajalo. Da se bolje shvate događaji iz života pereslavskog kneza Aleksandra, treba znati da je on u različito doba bio takođe i veliki knez Vladimirski i Novgorodski knez.

Koristeći međusobne borbe ruskih knezova, 1238. godine su se u Rusiju ustremile snage mongolo-tatarskih osvajača koje su lako savlađivale raštrkane snage Rusa. Bio je razoren i rodni grad Aleksandra - Pereslavlj-Zaleski. Računajući na slabljenje ruske zemlje, 1240. godine su je napali Šveđani. Međutim, 20-godišnji knez nije im dozvolio da zauzmu jedan od najbogatijih i najkrupnijih u to vreme gradova Evrope – Novgorod. Šveđani su bili potućeni do nogu na obalama Neve, ostaci njihovih snaga su pobegli brodovima. Heroja te bitke, kneza Aleksandra su potomci nazvali Nevskim.

Kada su zapadne granice zemlje napali nemački vitezovi, Novgorod se našao ugrožen. Aleksandar je bio na čelu snaga u borbi protiv osvajača. 5. aprila 1242. godine njegova je vojska na ledu Čudskog jezera uništila glavne neprijateljske snage. Nije bilo mnogo onih, koji su pobegli, većim delom su vitezovi potonuli, neki su bili zarobljeni.

Od 1252. godine Aleksandar Nevski je postao istovremeno knez Vladimirski. On je vodio jedino ispravnu za to teško doba politiku: ujedinjenje i učvršćenje ruskih kneževina, vojni otpor pokušajima zauzimanja zapadnih predela zemlje i dalekovidu diplomatiju u odnosima s jakim Tatarima, jer se Rusija faktički nalazila pod vlašću Zlatne Horde.

U rodnom gradu Aleksandra je podignut spomenik tom knezu, – priča gradonačelnik Pereslavlja-Zaleskog Andrej Ohapkin.

Zvanično obeležavamo Dan grada 12. juna – to je rođendan Aleksandra Nevskog. Njegovo ime je povezano s pravoslavnim hramovima. On je osnovao Aleksandro-Borisoglebski manastir. Na mestu, gde je bila kuća njegovog oca, sagrađena je crkva Aleksandra Nevskog.

Sačuvana je i Spaso-Preobraženska saborna crkva od bigrenih kvadera, u kojoj je Aleksandar bio kršten. To je najstariji arhitektonski spomenik grada, čiji je temelj udario Jurij Dolgoruki 1152. Godine, kada je bio osnovan Pereslavlj-Zaleski.

Brojni turisti počinju posetu Pereslavlju-Zaleskom od čamca Petra - to je mesto gde je 16-godišnji car Petar Prvi počeo da stvara svoju flotu u vidu igračke. Čamac Petra je zapravo muzej-posed koji se nalazi na brdu Gremjač. 1. avgusta 1692. godine su pucali topovi u čast porinuća čamaca.

U Pereslavlju ima nekoliko dobrih restorana. Preporučujemo Albicki sad u centru grada. Tamo je lep enterijer, a glavno je odlična kuhinja. Dobra večera s vinom će koštati najviše 50-60 dolara po osobi. Obavezno probajte rjapušku – pereslavsku haringu. Serviraće vam tek ulovljenu ribu. Ona je inače uneta u Crvenu knjigu, zato je love u određeno godišnje doba. Tu ribu prže, kuvaju, ali najčešće dime. Prikaz te ribe je deo grba Pereslavlja-Zaleskog.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.