Patrijarh Kiril stigao u Estoniju

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2013, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril stigao u Estoniju

15.06.2013. -

Poglavar RPC je započeo zvaničnu posetu Estoniji. Patrijarh Kiril će boraviti u ovoj bivšoj republici SSSR od 14. do 16. juna i posetiti Talin i Narvu. Važan događaj će biti put u Pjuhticki Uspenski ženski manastir, o kojem se brinuo još prethodnih patrijarha Kirila – Aleksije Drugi.

Moskovska patrijaršija podvlači da je aktuelna poseta poglavara Ruske crkve pastirska. Počev od septembra 2003. godine, poglavari RPC republiku nisu posećivali. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << O tome je u intervjuu za radiokompaniju Glas Rusije govorio šef pres-službe patrijarha đakon Aleksandar Volkov.

- Glavni događaj posete biće ona bogosluženja koja će patrijarh Kiril služiti u Aleksandro-Nevskom saboru u Talinu, u Pjuhtickom manastiru, gde će služiti ligurgiju. I zatim u nedelju, poglavar RPC će osveititi crkvu u čast ikone Majke Božije Skoroposlušnica u talniskom regionu Lasnamjae. Temelj za ovu crkvu je položio blaženo počivši prethodnih patrijarh Aleksije Drugi.

Porgram posete patrijarha Kirila Estoniji takođe sadrži polaganje venaca na dva spomenika u Talinu.

Jedan od njih je spomenik Lindi. Prema drevnim legendama, siromašna udovica Linda je godinama oplakivala svog muža Kaleva koji je poginuo u borbi. Od ženinih suza nastalo je jezero koje se nalazi nedaleko od spomenika. Za savremene Estonce Linda je simbol majke koja je izgubila svoje bližnje.

Drugi spomenik Pogunulima u Drugom svetskom ratu nalazi se na vojnom groblju grada. Nekada je spomenik stajao u samom centru grada i bio je poznat pod drugim nazivom – Bronzani Vojnik ili Spomenik Vojniku oslobodiocu Talina od nemačko-fašističkih osvajača. Ali od 90-ih godina, posle proglašenja estonske nezavisnosti, sudbina memorijala i grobnice je postala objekat vatrenih diskusija. Mnogi su smatrali da je to spomenik vojniku okupantu. 2007. godine vlasti grada su rešile da demontiraju statuu i da je prenesu dalje od centra, na aktuelno mesto.

Bez obzira na to što je poseta patrijarha Kirila prijavljena kao pastrijska, poglavar RPC će ipak morati da postavi niz pitanja neprijatnih po Estonce. Tako da sastanku sa predstavnicima vlasti zemlje najverovatnije će se razmatrati bolna tema crkvenih nekretrina.

Danas u Estoniji postoje dve pravoslavne strukture. Jedna od njih je pod okriljem Moskovske patrijaršije. Druga je Estonska apostolska pravoslavna crkva. Ona je stekla autonomiju 1920. i od tada se nalazi u duhovnoj jurisdikciji patrijarha Konstantinopoljskog. Sredinom 90-ih aktivno je počela da je podržava država. Tako su vlasti zemlje predale u vlasništvo EAPC sve religiozne zgrade. A privrženici Moskovske patrijaršije, kojih je u zemlji više, do danas moraju da iznajmljuju prostorije za bogosluženje. Verovatno će poseta moskovskog pastira pomoći da se problem reši.

Dolazak pogalvara RPC u Estoniju će postati simbol prijateljskih odnosa između dve zemlje, podvukao je ataše za štampu ambasade Estonije u Moskvi Indrek Kiverik.

- Estonija je prva od baltičkih zemalja u čiju posetu je doputovao patrijarh Kiril. Mislim da je to vezano sa tim što je vreme onih složenih odnosa između dve države i između pravoslavnih crkava prošlo i međusobni odnosi su postali mnogo blaži, nego u drugim zemljama Baltika. Ova poseta je velika čast za naš narod i našu zemlju.

Milena Faustova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački biznis visoko ceni učešće na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2013, 12:47

16.06.2013. -..Šef Moskovskog predstavništva udruženja privrednih komora Nemačke Mihael Harms više puta je bio učesnik Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Ovaj ekonomski forum je koristan i za Rusiju, i ima međunarodni značaj, jer se u njegovim okvirima održava niz seminara,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.