Patrijarh Kiril služio zaupokojenu liturgiju preminulom patrijarhu Irineju

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2020, 12:28

Patrijarh Kiril služio zaupokojenu liturgiju preminulom patrijarhu Irineju

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je zaupokojenu liturgiju preminulom patrijarhu srpskom Irineju i mitropolitu kazanjskom i tatarstanskom Feofanu, navodi se u saopštenju Ruske pravoslavne crkve.
Patrijarh Kiril je nakon liturgije predvodio litiju za preminulog poglavara SPC i poglavara Tatarstanske mitropolije. Mitropolit Feofan je takođe preminuo zbog komplikacija izazvanim koronavirusom.   "Tokom liturgije Njegova Svetost je usrdno molio za novopokojenu Svetost patrijarha srpskog Irineja i mitropolita Kazanjsko-tatarstanskog Teofana. Na kraju liturgije Njegova svetost patrijarh Kiril predvodio je i litiju za preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve i poglavara Tatarstanske mitropolije“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti. Patrijarh Kiril je uputio i pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti srpskog patrijarha Irineja u kojem je poručio da je poglavar SPC bio veliki prijatelj ruske crkve.   „Pokojni patrijarh je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, više puta je bio u poseti, i to ne samo u Moskvi. Ne jednom, patrijarh Irinej je sa svetiteljskom hrabrošću i direktno podržao progonjeno kanonsko pravoslavlje u Ukrajini. Srpski patrijarh je uvek težio da bude sa svojom pastvom i u poslednjim trenucima svog ovozemaljskog života delio je patnje svojih vernika na čiji se životni put obrušila pogubna pandemija.“ Naveo je i da je bilo planirano da zajedno prisustvuju osvećenju Hrama Svetog Save u Beogradu. „Završetak radova na unutrašnjosti ovog velelepnog hrama zasigurno će ući u istoriju kao jedno od najvećih dostignuća ostvarenih za vreme dok je on bio patrijarh“, napisao je ruski patrijarh.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.