Parada pobede u Moskvi

Izvor: RTS, 09.Maj.2015, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada pobede u Moskvi

Na moskovskom Crvenom trgu održavće se Parada pobednika. Učestvuje više od 15.000 ljudi, a svečanosti prisustvuje veliki broj svetskih lidera, među kojima je i srpski predsednik Tomislav Nikolić. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a od 09.00.
Pre 70 godina nacistička nemačka je kapitulirala. Tim povodom, na Crvenom trgu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održava se Parada pobednika.  

Parada pobednika biće najveća u savremenoj istoriji, najavio je ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Na njoj će učestvovati više od 15.000 ljudi, uključujući predstavnike Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinice drugih zemalja. Oni će činiti 10 paradnih eskadrona. 
Na Paradi se koristi 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine - ukupno 200 jedinica. U avijacionom delu učestvovaće 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije - dva puta više nego prošle godine.
Crvenim trgom proći će i najnoviji primerci vojne tehnike, među kojima tenk na platformi "armata", zatim "kurganjec 25", kao i samohodna artiljerijska haubica "koalicija SV".
Centralna ceremonija na Crvenom trgu se sastoji iz tri dela: defilea pešadije paradnih odreda, vojne tehnike i leta avijacije.
Parada će biti održana u čitavoj Rusiji. Defilovanje vojnika svečanim maršom održaće se u više od 150 naseljenih mesta Ruske Federacije.
Ceremonije će biti održane u Jekatelinburgu, Sankt Peterburgu, Volgogradu, Samari i drugim gradovima. U ovim svečanostima će učestvovati oko 85.000 vojnika.

Svoje učešće na proslavi u Moskvi najavili su brojni svetski zvaničnici, između ostalog predsednik Kube Raul Kastro, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Venecuele Nikolas Maduro, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednik Češke Miloš Zeman.
Da bi obezbedio čisto nebo i sunčano vreme tokom proslave predsednik Rusije Vladimir Putin je utrošio 400 miliona rubalja (oko 6,7 miliona evra) za avionsko prskanje oblaka u okolini Moskve koktelom hemijskih agenasa u ranim jutarnjim satima.
Pre sedam decenija, 9. maja 1945. godine, kapitulirala je nacistička Nemačka. Taj dan obeležava se kao Dan pobede.
U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke  potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Maršal Georgij Žukov bio je potpisnik u ime Sovjetskog Saveza, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).
U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.
Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o  između 50 i čak 80 miliona poginulih, od čega između 38 i 55 miliona civila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada pobednika u Moskvi

Izvor: RTS, 09.Maj.2015

Na moskovskom Crvenom trgu održana je Parada pobednika. Učestvovalo je više od 15.000 ljudi, među kojima su i pripadnici Garde Vojske Srbije. Svečanosti je prisustvovao veliki broj svetskih lidera, a Srbiju je predstavljao predsednik Republike Tomislav Nikolić. ...

Nastavak na RTS...

Održana najveća vojna parada na Crvenom trgu

Izvor: Studio B, 09.Maj.2015

U Moskvi, na Crvenom trgu, danas je održana vojna parada posvećena 70. godišnjici pobede nad fašizmom, najveća u istoriji Rusije...Na paradi je prisustvovalo 27 lidera stranih država, ali brojni zapadni zvaničnici nisu došli u Moskvu...Nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu primio raposrt...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.