Pad Prigožinovog aviona: Šta znamo do sada

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2023, 14:53

Pad Prigožinovog aviona: Šta znamo do sada

 
Ruske vlasti su potvrdile da se privatni avion sa osnivačem Vagner grupe Jevgenijem Prigožinom, koji se navodi kao putnik, srušio između Moskve i Sankt Peterburga u sredu, pri čemu su svi u njemu poginuli.

Koji detalji su potvrđeni?
Ministarstvo za vanredne situacije Rusije potvrdilo je da je avion pao na zemlju u Tverskoj oblasti i da su poginula sva tri člana posade i sedam putnika. Ministarstvo je saopštilo da je avion, Embraer Legasi 600, putovao iz Moskve za Sankt Peterburg u vreme incidenta.
Rosavijacija, ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj, saopštila je da je Prigožin bio u avionu, zajedno sa nekoliko visokih komandanata Vagnera.

Da li je pad snimljen kamerom?
Nekoliko kratkih snimaka nesreće kružilo je društvenim mrežama. Čini se da video snimci koje su objavili kanali „Mash“ i „Baza Telegram“ pokazuju kako mlaznjak pada prema zemlji u naizgled nekontrolisanom okretanju, ostavljajući za sobom trag crnog dima. Iz snimaka nije jasno koji deo letelice se zapalio. Drugi snimci navodno snimljeni na mestu nesreće prikazuju plamene olupine razbacane po travnatom proplanku.

Da li je Prigožin definitivno mrtav?
Iako je Rosavijacija navela Prigožinovo ime među onima u avionu, nije eksplicitno proglasila šefa Vagnera mrtvim. U sredu kasno uveče, ruski zvaničnici su izjavili da su pronašli osam tela, iako niko do tada nije bio imenovan. Svi su opisani kao teško izgoreli.
Neki ruski mediji identifikovali su repni broj aviona kao RA-02795, za koji se veruje da pripada Prigožinu. Prema sajtu za praćenje letova „FlightRadar24“, drugi avion povezan sa Prigožinom sa repnim brojem RA-02878 otišao je iz Moskve ubrzo nakon prvog, ali se vratio na zemlju nakon što su se pojavile vesti o nesreći. Nijedan od ovih izveštaja nije zvanično potvrđen.

Ko je još bio u avionu?
Pored Prigožina, Rosavijacija je izjavila da je Dmitrij Utkin – bivši operater ruskih specijalnih snaga i navodni suosnivač PVK Vagner – takođe putovao avionom, kao i Valerij Čekalov, koga SAD smatraju zamenikom šefa Vagnera. Preostali putnici na listi bili su Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin i Nikolaj Matusejev, koje su ruske novine identifikovale kao Vagnerove.

Ko je Jevgenij Prigožin?
Uspešan biznismen u ugostiteljstvu i poverenik ruskog predsednika Vladimira Putina, Prigožin je 2014. osnovao Vagner grupu, privatnu vojnu kompaniju (PVK). Iako je Vagner grupa osnovana 2014. godine i učestvovala u neprijateljstvima u nekadašnjem ukrajinskom regionu Donbasa, Prigožin je odbijao da potvrdi svoju ulogu u kompaniji do prošle godine.
Vagnerove trupe su delovale u više afričkih zemalja i u Siriji, gde su se navodno sukobile sa američkim snagama 2018.
Sa svojim trupama koje su se borile u višemesečnoj bici za grad Artjomovsk (poznat kao Bahmut u Ukrajini), Prigožin je davao redovne izjave za medije i javno se sukobljavao sa ruskim Ministarstvom odbrane ranije ove godine, optužujući najviše zvaničnike za loše upravljanje sukobom i uskraćujući mu odgovarajuću municiju.

Kako se odigrala Vagnerova pobuna?
Prigožin je u junu tvrdio da su ruske snage granatirale Vagnerov terenski kamp, gde su se trupe PVK-a odmarale i ponovo naoružavale nakon zauzimanja Artjomovska prethodnog meseca. Osnivač Vagnera je tada najavio da će predvoditi svoje snage u maršu na Moskvu da ukloni navodno korumpirane vojne zvaničnike.
Putin je pobunu opisao kao „nož u leđa“ i obećao „odlučne akcije“ za uspostavljanje reda. Međutim, manje od dan nakon što je počela, pobuna je ublažena zahvaljujući posredovanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Prigožin se složio da će ljudi koji su učestvovali u pobuni biti prebačeni u Belorusiju, dok će oni koji to odbiju biti uključeni u jedinice pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane.
Posle dva meseca ćutanja, Prigožin je u ponedeljak objavio video – očigledno snimljen u Africi. U snimku je izjavio da je Vagner grupa ponovo otvorila regrutaciju i da sprovodi „aktivnosti izviđanja i potrage“ protiv „ISIS-a, Al-Kaide i drugih bandita“ širom kontinenta.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.