PUŠKIN –UGAONI KAMEN MODERNE RUSKE CIVILIZACIJE

Izvor: TvojPortal.com, 06.Jun.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUŠKIN –UGAONI KAMEN MODERNE RUSKE CIVILIZACIJE

Na današnji dan , pre 212 godina rodio se Aleksandar Sergejevič Puškin, i tim povodom u Moskvi kao i celoj Rusiji  se održavaju brojne prigodne svečanosti.Još u jutranjim satima mnogobrojni  poštovaoci  Puškinovog stvaralaštva  položili su bukete cveća na postament pesnikovog spomenika u Moksvi.


U 17 sati počinje tradicionalna narodna  umetnička svetkovina  na Puškinovom trgu .Pred Moskovljanima i gostima ruskog glavnog grada nastupaće pobednici >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << ruskih i međunarodnih takmičenja  - voklani solisti, glumci, horovi,baletske trupe. Rođendan pesnika u Moksvi ne obeležavaju slučajno.Upravo u ovom gradu Puškin je rođen, bio je kršten, proveo detinsjtvo, ovde je sreo svoju buduću ženu Nataliju  Gončarovu , venčao se i proveo prve medene mesece  u domu na Arbatu.

A stradao je u drugoj prestonici, tada zvaničnoj ,Peterburgu i to kao žrtva intriga. Tome posvećujemo  ovaj prilog , a povodom rođendana najsjanijeg svetionika ruske poezije i kulture , ugaonog kamene u temelju moderne ruske civilizacije, Aleksandru Sergejeviču Puškinu. 

PUŠKINA SU UBILE GLASINE I OGOVARANJA
Pre 174 goidne ,na današnji dan, 8. februara po novom kalenedaru,odigrao se sudbonosni dvoboj između velikog ruskog pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina i poručnika Žorža Dantesa na kome  je pesnik bio smrtno ranjen...Međutim, i dan danas stručnjaci  veruju  da je za pogibiju Puškina kriv ne toliko sam  Dantes, koliko  mrska, zaparložena palanačka  provokacija koju su stvarali oni što  nisu  želeli dobro ruskom književnom geniju.Francuski gardijski poručnik, Žorž Dantes  bio je usvojeni sin holandskog poslanika u Peterburgu, barona Luja Hekerna .Godine 1835. na balu u Aničkovom dvorcu upoznali su se Dantis i Puškinova žena Natalija Nikolajevna. Ubrzo posle  toga su počele kružiti glasine da se ono dvoje stupili u ljubavnu vezu.

Kobni anoinimni paškvil na francuskom jeziku Dogodilo se da su 16. novembra 1836. Puškin i nekoliko njegovih prjatelja dobili anonimni paškvil napisan na francuskom jeziku naslovljen “Licenca za zvanje rogonje “.U njemu je bilo napisano :”Kavaljeri prvog stepena,komandori i kavaljeri najsvetlijeg ordena rogonje , okupljeni na Velikom  Kapitolu  pod predsedništvom veoma uvaženog velikog magistra ordena , njegovog prevashodstva D.L.Nariškina, jednoglasno su izabrali gospodina Aleksandra Puškina za koađutanta velikog magistra ordena rogonje i istoriografa ordena .Nezamenljivi sekretar , grof I. Borh”.U pismu su lako prepoznatljive aluzije na ljubavnu avanturu Natalije Puškin sa Žoržom Dantesom.Puški i njegeovi prijatelji su  shvatili da se iza anonimnog autora pisma – krije Dantesov  poočim,baron Hekern.  
Dvoboj odložen Ali u taj momenat nije došlo do dvoboja .Nakon nedelju dana posle tih nemilih događaja Dantes  je zaprosio sestru Puškonove žene Natalije Nikolakjevne , lepoticu Jekatarinu Gončarovu.Puškina su jedva nagovorili da odustane od dvoboja sa mužem svoje svastike.
I tako 10. Januara 1837.g. Dantes se venčao  sa Jekatarinom Nikolajevnom Gončarovom, što je izazvalo još više glasina, ogovarnja, zlobnih šala, podsmeha i kalambura na račun  Puškinove porodice,  a što je navelo Aleksnadra Sergejeviča  da 26. januara napiše starijem Hekernu pismo  u kojemu u oštroj formi odbija da prizna  novopečene rođake.Tog istog tog dana Luj Hekern  je preko sekretara francuskog poslanstva vikonta d'Aršiaka  poslao Puškinu poziv na dvoboj s napomenom da će se umesto njega  boriti Dantes.
Dvoboj na Crnoj reci Do dvoboja je došlo već sledećeg dana na Crnoj reci nedaleko od Komendanstke vile. Puškinov  sekudant  bio je njegov školski drug iz liceja baron  K.K.Danzas , dok je Dantes za sekudanta izabrao vikonta d'Aršiaka.Puškin je zajtevao da uslovi dvoboja budu veoma surovi: odstojanje među protivnicima nije bilo veće od 10 koraka, a pucanje je dozvoljeno sa bilo kojeg rastojanja.
U prvom hicu Dantes smrtonosno ranio  Puškina
Dantes je prvi picao i već prvim hicem ozbiljno ranio Puškina u stomak.On je pao, ali kad su mu  sekundat i protivnik prišli ,podigao se sa rečima:“Imam snage da apucam“, pa se Dantes vratio na svoje mesto .Puškin je gađao sedeći i opirući se o zemlju, pa je  uspeo  samo da lako rani Dantesa u ruku, ali više nije imao snage da puca, Zbog velkog izliva krvi osnesvestio se pa su  na rukama su ranjenog pesnika doneli do sanki ,a zatim su ga smestili u kočiju koju je na mesto dvoboja poslao Hekern stariji.
Napori doktora nisu sali rezultate, pa je dva sata nakon dvoboja, 29. 1837. januara pesnik preminuo  u svom domu na obali Mojki 12.
Umalo još kobnoije posledice dvoboja Ovi događaji zamalo nisu povukli za sobom još kobnije posledice  za sve učesnike u dvoboju, imajući u vidu da je  u to vreme car Nikolaj I  bio   zabranio dvoboje .Umirući Puškin je preko lekara Arendta  uspeo da od cara Nikolaja I dobije pomilovanje  za svog sekudanta Danzasa. Dirnut predsmrtnim pesnikovim pismom  u kojemu ga je umirući Puškin molio za oproštaj što je prekršio ukaz o zabrani dvoboja , monarh je uzeo na sebe obavezu da se brine o  pesnikovoj   porodici nakon njegove skore smrti.Tako je porodica dobila od države jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 rubalja , plaćeni su im  svi zaosatli  dugovi ,među kojima i otkup za založeno imanje, pesnikova udovica i kćerka su dobile penziju   koju će primati sve do udaje,sinovima  je obezbeđeno   po 1.500 rubalja za školovnje za paževe.Osim toga o državnom trošku su  štampana  Puškinova sabrana dela, a sav prihod od prodatih knjiga  išao je u korist njegove osiromašene i obezglavljene potodice.
Hekern i Dantes su tražili odobrenje da napuste Peterburg. Supruga Dantesova  ,Katrin Gončarova,  postala je majka četvoro dece i umrla na porođaju 1843.g. Sam Žorž Dantes  je doživeo duboku starost  i naparvio dobru karijeru:postao je član Francuskog senata, obogatio se  i ne  jednom je ponavljao da ne beše tog nesrećnog  dvoboja  s Puškinom,on bi ostao u Rusiji ,gde možda njegova sudbina ne bi bila tako srećna.
Što se pak tiče podmetnutih  pisama od kojih je sve i počelo, i pored verlikih napora upornih  istraživača, nije  im pošlo za rukom da okrtiju autorstvo tih nepotpisanih paškvila, pravih krivaca  pesnikove pogibije.
Branko Rakočević

rusijapuskindvobojŽorž DantesNatalija Nikolajevna

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.