Izvor: Kurir, 21.Avg.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIJATELJI STARI, GDE STE?!

Do 2000. godine 20. avgust bio je u rangu državnih praznika. Rođendan Slobodana Miloševića, lidera Socijalističke partije Srbije i predsednika Savezne Republike Jugoslavije, s radošću je dočekivan i pozdravljan.

Od patrijarha moskovskog, preko stranačkih prvaka, do oficira i generala jugoslovenske vojske.

Pljuštale su čestitke za dug i srećan život, pozdravljala se mudrost vođe i hrabrost u borbi za otadžbinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a na stolu Miloševića našla se i poneka kutija cigara „havana“ - onih koje je obožavao.

Milinu i idilu rođendana narušavale su povremeno „šačice studenata i otporaša“ sa željama poput one iz 2000. godine - „da predsednik sledeći rođendan ne dočeka u svojoj kancelariji“.

Gle sudbine, tako je i bilo.

Svoj 65. rođendan Slobodan Milošević proslavio je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Nije bio sam.

Osim supruge Mirjane Marković, koja ga je do raspisivanja Interpolove poternice 2003. svako malo posećivala, snaje Milice i unuka Marka (s kojim je predsednik mogao i da se poigra jer je za tu priliku uklonjeno zaštitno staklo), društvo stranačkom šefu na taj rođendan pravila je i današnja predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Ipak, otkako je preminuo, u dvorište gde se nalazi njegov grob niko od članova porodice nije kročio.

Juče su poslali cveće, a na bisti koja je po njihovoj želji urađena ugravirano je zlatnim slovima „ubijen u haškom logoru“.

Na petom posthumnom rođendanu Slobodana Miloševića prva dama srpskog parlamenta nije se pojavila. U Portugalu je, u poseti sinu. Rekli bismo, opravdano odsutna.

I Miloševićev naslednik na čelu SPS, zamenik premijera Ivica Dačić, nije došao u Požarevac. On se ovih dana bavi gej paradom, snimanjem filmova i drugim državničkim poslovima. I njemu bi se mogao upisati opravdani izostanak.

Potpredsednik SPS i ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović verovatno se pripremao za početak nove školske godine i nove zahteve prosvetara.

Oni mlađi socijalisti, učlanjeni u stranku nakon predsednikove smrti, očigledno se još nisu vratili s godišnjih odmora.

A izostao je čak i Uroš Šuvaković, mada on jedini ima lekarsko opravdanje za izostanak.

Iako se verovalo da se jedan od najglasnijih pristalica i prijatelja nekadašnjeg šefa Jugoslavije, ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić neće pojaviti, on je iznenada, nakon obilaženja radova na jednom od gradilišta, odlučio da skokne do Požarevca.

Izgleda da bi Mrkonjićev podsetnik u vidu slike Slobodana Miloševića na zidu kancelarije dobro došao i ostalim stranačkim funkcionerima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.