Osvojićemo Dejvis kup drugi put

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojićemo Dejvis kup drugi put

Reprezentacija Srbije vratila se juče iz Moskve, gde je u meču prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa poražena od Rusije sa 3:2. Nenad Zimonjić, Viktor Troicki i Janko Tipsarević trebalo bi da se pojave na turniru na „Gemaksu", dok će Novak Đoković pokušati da se oporavi za turnir koji je juče počeo u Marseju.

Selektor Bogdan Obradović juče je mirno analizirao sve što se proteklih dana događalo u „Lužnjikiju".

- Cilj nam je da osvojimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dejvis kup, da budemo u samom vrhu. Ranije se dešavalo da igramo u evroafričkim zonama, gde su budžeti i novac koji je trebalo da primi Savez daleko od najboljih. Sada su apetiti svima porasli, pre svega rezultatski, i znamo da sve može mnogo bolje da se organizuje. Imaćemo još razgovora sa ljudima iz Saveza, a ja sam pričao i sa igračima - poručio je Obradović.

Posledice moskovskog virusa bile su vidljive i juče pri povratku u Beograd. Iscrpljeni Nenad Zimonjić je kašljao, Novak je pokriven ćebetom pokušao da prespava let od Moskve do Beograda, a virus je zakačio i članove stručnog štaba.

- Za nas to nije problem, mi i takvi možemo da obavljamo posao. Nikola Pilić je rekao da bi, da se ovo desilo nemačkoj reprezentaciji, oni bili razočarani i ljuti i ko zna koliko konflikata bi imali. Mi smo zadržali pravu atmosferu, to je dokaz koliko smo jak tim. Sve smo pokušali zajednički da prebrodimo i da u takvim uslovima dobijemo meč. Nismo uspeli, ali je bilo puno toga što je dobro.

Iz ruskog tabora mogle su se čuti pohvale na račun srpske reprezentacije, posebno od selektora Šamila Tarpiščeva.

- Kad čovek koji je osvojio Dejvis kup pre dve godine i 2007. igrao finale, ima takvo mišljenje, ali i još neke osobe iz Teniskog saveza Rusije, onda može samo da mi bude drago da tako kompetentni ljudi kažu da smo mi neko ko će u budućnosti da utiče na Dejvis kup i tenisku istoriju. Imamo mlad tim, ali ne želim da to zvuči kao opravdanje što smo izgubili. Nikola Pilić koji je dugo godina u Dejvis kupu mi je rekao da on nije doživeo čak ni dva igrača da mu budu izvan stroja, a kamoli tri. To je stvarno presedan.

Pilićeva uloga u ekipi je posebna.

- On je čovek u kojeg imamo beskonačno poverenje. Došao je da pokuša da pomogne, da stvori harmoniju u timu, da nam svima objasni koliko smo bitni jedni drugima. Sa te strane, on je jako važan. Svojim autoritetom rešava sve nesuglasice u timu, uvek je u stanju da i najmanju otkloni. Nijedna od reprezentacija iz Svetske grupe ne voli da vidi na klupi Nikolu Pilića, zato što znaju koliko je iskusan i koliko znači bilo kojem timu. Meni je drago da je on savetnik reprezentacije. Dejvis kup je specifično takmičenje i polako uviđam da još puno toga imam da naučim. Mnogo toga sam od njega već pokupio - dodao je Obradović.

Podatak da je samo Troicki potpisao ugovor sa Savezom, ne brine mnogo selektora srpskog Dejvis kup tima.

- Razgovarali smo i o tome. Na „Gemaksu" će biti većina naših igrača, ali nećemo još u ime Saveza izlaziti sa nekim određenim zaključcima, treba još o nečemu da se dogovorimo.

Janko Tipsarević se povredio prvog dana, logično je bilo pitanje da li se razmišljalo o pozivu drugom igraču.

- Nismo o tome razmišljali zato što su igrači već bili u toj priči i što su morali ranije da naprave plan. Razmislićemo o opciji da više igrača bude ubuduće u reprezentaciji, za neke važnije mečeve.

Srbija će u aprilu saznati protiv koga će igrati za opstanak u Svetskoj grupi. Meč odluke je na programu posle US Opena, u septembru.

- Momci će biti spremni i za meč koji odlučuje o opstanku, nadam se da ćemo biti dobri kao jesenas protiv Australije. Znamo koliko smo i sad mogli, ali, nažalost, nismo uspeli zbog svih ovih faktora - dodao je Obradović.

Ruski problemi

Bogdan Obradović kaže da su i Rusi imali zdravstvenih problema, ali da se to odnosi samo na Marata Safina.

- Imam informaciju da je Safin bio bolestan, pošto smo razgovarali sa Južnjim i Davidenkom, koji su bili potpuno zdravi, Tursunov isto tako. Nismo dobili vest da nešto drugo kod njih nije u redu. Ovim nismo želeli da umanjimo vrednost ruske pobede, niti smo tražili opravdanje. To je nešto što se desilo, na kraju, imali smo i zvaničnog lekara koji je to sve potvrdio. Sa te strane, mi smo potpuno čisti.

Ništa bez Nenada

Poen u dublu kada igra Nenad Zimonjić ne može da izostane. Tako je bilo i u Moskvi.

- Nadam se da će Nenad još nekoliko godina biti u reprezentaciji. Izuzetno je zdrav, dobro je pripremljen, ima kvalitetne treninge. Nama je poen u dublu jako važan, uz to, on dobro balansira ekipu kao najiskusniji igrač i član koji je prošao kroz sve nivoe Dejvis kupa. Mlađi igrači imaju izuzetan respekt prema njemu i zaista je važno takvog momka imati u reprezentaciji - smatra Obradović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.