Ostrovski gost Ostrovskog

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostrovski gost Ostrovskog

20.01.2013. -

Publika dolazi u pozorište da bi gledala dobro izvođenje dobrih dramskih komada. To mišlenje velikog ruskog dramskog pisca Aleksandra Ostrovskog potvrđuje moskovski Mali teatar. Ovamo na festival Ostrovski u Domu Ostrovskog, koji počinje 19. januara, gledaoci će doći upravo radi toga da bi gledali dobre dramske komade u dobrom izvođenju pozorišta iz različitih gradova Rusije i Belorusije.

Nezvaničan naziv Malog teatra Dom Ostrovskog nastao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << još za života komediografa. Upravo tu su prvi put bili postavljeni svi njegovi dramski komadi – 48. Oni su i danas osnova repertoara čuvene moskovske pozornice, kuda jednom u dve godine dolaze trupe iz čitave Rusije sa postavkama dramskih komada Ostrovskog, - ispričao je umetnički rukovodilac pozorišta Jurij Solomin. Ostrovski je naš nacionalni ponos.

- Ostrovski je rekao: Bez pozorišta nema nacije. Naš festival prvo čuva poštovanje prema kulturi ruskog jezika. Drugo, za 20 godina smo demonstrirali više od 30 pozorišta, od Vladivostoka sve do Arhangelska, Od Astrahana do Magadana.

Festival je otvoren i za sve. Pozorišta iz Omska, Rjazana i Orenburga – praktično su vršnjaci Malog teatra, ona su stara preko 200 godina, dok moskovsko pozorište-studio Otkriće je staro samo 8 godina, ali već ima svoje gledaoce. Volimo pozorište iz Minska, glavnog grada Belorusije. Ono otvara festival priredbom Istina dobra, a sreća bolja. U toj komediji reditelj Arkadij Kac razmišlja o opasnom kompleksu pravednosti siromašnog činovnika Platona, rezonera i ljubitelja istine.

- Radi se o tome da uz pomoć reči istina nastalo je mnogo nesreća, štete i strave! Da kažem: od nas ne treba očekivati neke pozitivne heroje. Kod Ostrovskog ih nema. On uvek uz dramu uključuje komediju. On je pozorišni i ljudski prorok.

Ostrovski je bezuslovno savremen. Druga je stvar što je danas nastala epidemija avangarde, - kaže stari umetnik minskog pozorišta Rostislav Jankovski.

- Mali teatar je sačuvao glumačku, ljudsku, psihološku osnovu karaktera i velikog ruskog jezika. Srećan sam što u našoj republici Belorusiji ruski jezik je poštovan, to je državni jezik. Ostrovski je veoma aktuelan danas, dobro ga prihvataju. Tri priredbe, u kojima glumim, veoma su popularne.

Između ostalog, Jurij Solomin je upozorio: za festivalske priredbe su ulaznice praktično sve prodate. Zbog čega je Ostrovski interesantan za savremenu publiku? Odgovara reditelj pozorišta Otkriće Aleksej Kazakov, koji na festivalu predstavlja njajpoznatiji dramski komad Ostrovskog Oluja.

- Upravo u Oluji je poznata muška i ženska situacija. U braku za Katarinu je voleti i žaliti – isto. Međutim, saznala je da je moguće ili jedno, ili drugo. To je večna dilema. Zar su te kategorije daleke od nas? Zato je Ostrovski sve do sada živ, a ne zbog umetničke kanonizacije.

Kanonizovanog Ostrovskog će gledaoci videti u priredbi Malog Teatra Vukovi i ovce, kojim će se završiti festival.

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org/Perow, Wassilij Grigorjewitsch    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.