Opozicija Putinu: Srećan rođendan, lopove mali

Izvor: Mondo, 07.Okt.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija Putinu: Srećan rođendan, lopove mali

Pristalice ruskog opozicionig lidera koji se nalazi u pritvoru Alekseja Navaljnog okupile su se danas u Moskvi pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče i pusti Navaljnog da se kandiduje za predsednika.

Oko hiljadu pristalica Navaljnija okupilo se po tmurnom i kišovitom danu u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina", prenosi Rojters.

Kako navodiagencija, veličina ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << skupa u Moskvi i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo skromnije kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je poveo Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Kako je AFP prethodno izvestio, Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da izađu na skupove širom zemlje povodom Putinovog rođendana kako bi protestovali protiv njegove vlasti.

Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

 Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sedi na planini novca sa natpisom "Srećan rođendan lopove mali!"

Navaljni, koji je izjavio da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu naredne godine, očekuje proteste u oko 80 ruskih gradova, a pored Moskve i u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

Putin Vučiću: Niste u jednostavnom položaju

Rojters navodi da je u planu veliki protest u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu kasnije u toku dana.

Navaljni, 41-godišnji advokat školovan na američkom Jejlu, osuđen je u ponedeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organizovanju javnih skupova.

Vlasti u Moskvi i Sankt Peterburgu su odbile da dozvole demonstrantima da se okupe u centru grada, pa bi, procenjuje AFP, mitinzi mogli da se završe nasiljem.

HAPŠENJA DEMONSTRANATA

Na protestima koji se danas održavaju u Rusiji policija je u Moskvi na kratko privela nekoliko osoba, ali nije ni protiv koga podigla optužnicu, dok je prema podacima nevladine organizacije OVD-info u Sankt Peterburgu privela njih 10, a u drugih 25 gradova ukupno 132 osobe.

Ruske vlasti naglašavaju da nisu odobrile održavanje protesta.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.