Odluka povodom slučaja Vasilija Kononova nanosi štetu reputaciji Strazburškog suda

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka povodom slučaja Vasilija Kononova nanosi štetu reputaciji Strazburškog suda

23.06.2011. -

Presuda povodom slučaja Vasilija Kononova stvara opasni presedan. Njega mogu da iskoriste oni za koje je povoljno da prepisuju istoriju i da ruše posleratni sistem, zasnovan na odlukama Nirnberškog tribunala. Ovo je izjavio predstavnik MIP Rusije za pitanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava Konstantin Dolgov.

Moskva je uverena: odbijanje da se oslobodi veteran Velikog Otadžbinskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nanosi štetu reputiaciji Strazburškog suda za ljudska prava. Odluka u korist Letonije krajnje je ispolitizovana. Zakonodavstvo o ratnim zločinima ne može da se primenjuje prema učesnicima antihitlerovske koalicije, podvukao je Konstantin Dolgov.

Reč nije samo o koknretnom personalnom slučaju. Reč je o opasnom persedanu koji zahteva dostizanje odgovarajućim mera, između ostalog i od strane Rusije. Mi se dosledno suprotstavljamo onima koji bi želeli da na svoj način prepišu rezultate Drugog svetskog rada i da izjednače prema svom pravnom statusu veterane-antifašiste i one koji su ratovali na strani nacističke Nemačke.

89-godišnji Vasilij Kononov je umro krajem marta ove godine, ne dočekavši odluku Evropskog suda za ljudska prava. Početkom 2000-ih Letonija je optužila veterana za ratne zločine i ubistvo tobože civila na teritoriji republike u vreme Velikog Otadžbinskog rata, kada je on komandovao partizanskim odredom. Riški sud je osudio penzionera prvo na 6, zatim na 12 godina zatvora. Odlukom Evropskog suda za ljudska prava 2008. Kononov je bio oslobođen. Vlasti Letonije trebalo je damu isplate 30 hiljada evra kao kompenzaciju za moralnu štetu. Ipak Riga je uputila žalbu radi ponovnog razmatranja slučaja, i u maju prošle godine Strazburški sud ju je zadovoljio. Tako su veterana ponovo uvrstili među ratne zločince.

Danas revidiranje date odluke u Evropskom sudu sa ljudska prava traži ćerka Vasilija Kononova Irina Ustinova. Moskva će joj pružiti svu potrebnu podršku, podvukao je predstavnik ruskog MIP za ljudska prava Konstantin Dolgov. Po njegovim rečima, mogućnosti za revidiranje odluke Velike komore još uvek postoje.

Izvor: Golos Rossii, foto: © «Vesti.Ru», www.vesti.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.