Odluka Surinama išla preko Moskve? / VIDEO

Izvor: B92, 01.Nov.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Surinama išla preko Moskve? / VIDEO

Srpska diplomatija proslavila je kao veliki uspeh odluku Surinama da povuče priznanje Kosova. Domaće i strane diplomate navode da postoji korist zbog te odluke.

Koja je, pak, konkretna korist od toga što je jedna tako daleka nepoznata zemlja to učinila?

Postoji korist, kažu i domaće i strane diplomate za Prvu televiziju. Ali, samo ako je Srbija spremna još dugo da se bori. Kako je došlo do toga da iz dalekog Paramariba stigne pismo o poništenju priznanja Kosova? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Iskusni diplomata Srećko Đukić kaže da put od Surinama vodi ka Moskvi.

“Naime, kada je ta nota poslata našoj misiji u Njujorku, šefica diplomatije Surinama je bila u poseti Moskvi“, rekao je bivši ambasador Srbije Srećko Đukić.

A šta kaže međunarodno javno pravo? Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli tvrdi - ne može se povući jednom dato priznanje, to nije stvar, niti države mogu da se predomišljaju.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije kaže: “Gospodine Pacoli, čak je i Amerika povlačila priznanja“.

“Formalno pravno to što kaže Pacoli ima osnova. Da podsetimo pre svega na Tajvan koji je bio i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa kada je Kina priznata, čak je i Amerika i sve zemlje su poništile priznanje Tajvana“, naveo je bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

A da li je odluka Surinama razlog za slavlje u Srbiji? Čak i britanski profesor Džejms Ker Lindzi nema dilemu.

“Odluka Surinama da povuče priznanje Kosova je važna s obzirom da je percepcija proglašenja nezavisnosti Kosova u medjunarodnoj zajednici do sada bila da je to jednosmerna ulica“, rekao je on za B92.net.

Ipak, postoje i opasnosti.

“Moguće je da će biti još takvih anuliranja priznanja, ali da će se desiti sasvim obratan proces masovnog povlačenja priznanja, to se neće desiti. Treba biti realan. Čak je moguće da Amerikanci sada pritisnu sve zemlje“, rekao je Đukić.

Priznanja delekih, malih zemalja koje nemaju interese u Evropi otvoreno se kupuju. I to nije tajna. Priština, čak i lično gospodin Pacoli dali su novac za priznanja Naurua, Vanuatua i još nekih tihookeanskih država.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.