Odgovornost Rusije za krizu

Izvor: Beta, 14.Apr.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost Rusije za krizu

UJEDINJENE NACIJE, 14. aprila 2014. (Beta) - Savet bezbednosti UN održao je noćas hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini na kojem su predstavnici zapadnih zemaljla optuživali Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine, a Moskva pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

Sastanak, sazvan na zahtev Rusije, održan je nakon izjava u nedelju ukrajinskih zvaničnika o pokretanju "antiterorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << akcije velikih razmera" protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Krv je već prolivena i treba sprečiti eskalaciju nasilja", rekao je ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin.

On je apelovao na zapadne zemlje, pre svega SAD, da izvrše pritisak na vlasti Kijeva da "prestanu da upotrebljavaju silu protiv ukrajinskog naroda i da započnu dijalog".

"Zapad je taj koji će odlučiti da li gradjanski rat u Ukrajini može da se izbegne", rekao je Čurkin. On je rekao da Zapad snosi 99 odsto odgovornosti za to šta se dogadja u Ukrajini.

Ni jedna članica Saveta bezbednosti nije podržala Rusiju. Najblaži i najkraci su bili govori predstavnika Kine i Ugande. Kineski predstavnik je izrazio žaljenje zbog situacije, nadu u politicko rešenje i spremnost da u tome pomogne.

Vodeće zapadne zemlje su oštro optužile Rusiju, a za njenog predstavnika u SB Ćurkina rekle da iznosi neistinu i manipuliše propagandom iz Moskve.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.