Obilna kiša u Moskvi, više od 500 požara širom zemlje

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilna kiša u Moskvi, više od 500 požara širom zemlje

U Moskvi je pala prva obilna kiša, ali nekoliko desetina požara oko ruske prestonice i dalje bukti, a još jedan požar izbio je blizu centra za nuklearna istraživanja
Iako u Moskvi nema oblaka dima koji su gušili stanovnike glavnog grada prethodnih sedmica, meteorolozi su saopštili da će dim i smog od obližnjih šumskih požara možda ponovo zagaditi vazduh tokom vikenda ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vetar promeni pravac.
Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je juče da je smanjena površina zahvaćena vatrom, ali više od 500 požara i dalje bukti širom zemlje. Novi požar izbio je blizu centra za nuklearna istraživanja u Sarovu, oko 480 kilometara istočno do Moskve. Veliki požari koji su zahvatili područje oko Sarova početkom meseca primorali su državnu nuklearnu agenciju da iz predostrožnosti premesti sav eksplozivni i radioaktivni materijal.
Portparol ruske državne korporacije za atomsku energiju „Rosatom" Sergej Novikov izjavio je da je taj materijal vraćen u Sarov pošto je stabilizovana situacija i da trenutno nema potrebe da se ponovo premešta.

Još jedna opasnost dolazi od požara u područjima koja su kontaminirana nuklearnom katastrofom u Černobilju 1986. Usled požara radioaktivne čestice bi mogle da se prošire na širu teritoriju, ali vlasti tvrde da su svi požari u toj oblasti brzo ugašeni i da je nivo radijacije normalan.
SAD su prekjuče počele sa isporukom vatrogasne opreme u vrednosti od 2,5 miliona dolara, saopštila je američka ambasada u Moskvi. Pomoć u gašenju požara pružile su i Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Turska, Belorusija, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Ukrajina.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.