Obaranje Su-24 bio osnov za rat, ali Rusija se uzdržala

Izvor: RTS, 09.Dec.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obaranje Su-24 bio osnov za rat, ali Rusija se uzdržala"

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je obaranje ruskog vojnog aviona Su-24 od strane turskih vazdušnih snaga bio dovoljan razlog za rat, ali da je Moskva odlučila da ne primeni simetričan odgovor.
"Šta su zemlje 20. veka radile u sličnoj situaciji? Počinjao je rat", rekao je Medvedev gostujući u televizijskoj emisiji "Razgovor sa premijerom", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Raša tudej.

Prema njegovim rečima, turski postupak je bio "direktan napad strane države".
Međutim, u sadašnjoj situaciji rat je najgore što bi se moglo dogoditi, ocenio je Medvedev.
"Zato smo doneli odluku da ne primenimo simetričan odgovor na postupak Turske", rekao je ruski premijer.
Na konferenciji za novinare, Medvedev je kasnije rekao da operacija vazduhoplovnih snaga u Siriji ne predstavlja teret za budžet.
Poziv Britancima da analiziraju crnu kutiju Su-24
U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je britanske stručnjake da učestvuju u analizi podataka iz crne kutije ruskog bombardera koga je turska avijacija oborila kod granice sa Sirijom.
Ruska vojska pokupila je crnu kutiju iz Suhoja-24 koga su 24. novembra srušili turski lovci i Putin je juče naredio da se ona otvara "samo u prisustvu stranih stručnjaka", saopštio je Kremlj.
Putin je uputio poziv britanskim stručnjacima tokom telefonskog razgovora s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.
Dva zvaničnika "koja imaju slične stavove o opasnosti Islamske države i drugih terorističkih grupa koje deluju u regionu" razgovarala su o "uspostavljanju saradnje na različitim nivoima struktura dve vlade", naveo je Kremlj.
Kremlj nije naveo da li se radi o poboljšanju saradnje između ruske i britanske vojske koje su uključene u vazdušne napade u Siriji ili između obaveštajnih službi dve zemlje.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da su specijalne sirijske snage oslobodile teritoriju na koju je pao ruski bombarder, što je omogućilo da se pronađe crna kutija u zoni koju su do tada držali pobunjenici.
Ruski zvaničnici odbacili su turske tvrdnje da je ruski avion povredio turski vazdušni prostor i veruju da će podaci iz crne kutije to i pokazati.
Lavrov: Pre obaranja Su-24, Putin se izvinio Erdoganu
Pre nego što je turska vojska oborila ruski vojni avion Su-24, predsednik Rusije Vladimir Putin se lično izvinio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu zbog prethodnih povreda vazdušnog prostora Turske zbog dejstava u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Zvanična Moskva je duže vremena znala da se turska teritorija koristi za obuku militanata Islamske države za različite operacije, uključujući one na Severnom Kavkazu, ali nije želela da o tome javno govori, ne želeći da veruje da Ankara džihadistimma pruža zvaničnu podršku, rekao je Lavrov u intervjuu italijanskim novinarima, preneo je Raša Tudej.
"Iskreno, već dugo znamo da se turska teritorija koristi za komercijalnu saradnju sa ID, za transport oružja i terorista u Siriji, kao i za pružanje prilike ekstremistima i militantima da zacele rane i oporave se, a zatim pripreme za nove operacije, ne samo u Siriji, već i drugde, poput našeg Severnog Kavkaza", istakao je Lavrov.
On je predložio i da se pažljivo ispita kako Turska izvršava zadatke koje je odredila međunarodna koalicija protiv ID u Siriji. 
"Treba da se istraži kako članica koalicije na čelu sa SAD - Republika Turska - obavlja zadatke koje je ta koalicija odredila. Zašto ta zemlja ne bombarduje teroriste, već Kurde? One Kurde koje Amerikanci smatraju potencijalnim, ako ne i stvarnim saveznicima u borbi protiv terorizma", rekao je Lavrov. 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.