OEBS računa na uspeh sastanka o Karabahu u Kazanju

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS računa na uspeh sastanka o Karabahu u Kazanju

23.06.2011. -

Generalni sekretar Organizacije za Bezbednost i saradnju u Evropi Mark Peren de Brišambo nada se da će predstojeći sastanak lidera Rusije, Jermenije i Azarbejdžana biti ovenčan uspehom. Perspektive regulisanja nagorno-karabahskog konflikta predsednici će razmotriti ovog petka u Kazanju.

Po rečima generalnog sekretara OEBS-a, tema karabahskog regulisanja bila je jedna od glavnih u toku razgovora sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskvi.

Sastanak pod predsedavanjem Medvedeva proteći će odmah posle pregovora ministara inostranih poslova u Moskvi prošlog vikenda. U procesu karabahskog reglisanja koje teče od 1992. godine, bilo je kako uzleta, tako i padova, bliskih krizama, mada vrlo retko smo videli takve momente kada su naše nade u konačno mirovno regulisanje bile tako velike kao sada. Obaveze koje je preuzeo na sebe predsednik RF, kao i napori koje preduzimaju drugi članovi minske grupe OEBS-a, bili su jasno odraženi u izjavi grupe u Dovilu. U njoj je sadržan poziv Jermeniji i Azarbejdžanu da učine odlučan korak ka mirovnom regulisanju i da usvoje 14 mirovnih principa koji su bili izrađeni za duge godine pregovora i razmatranja.

Kako se očekuje, u Kazanju predsednici Jermenije i Azarbejdžana treba da potpišu pravno obavezujući dokument. U njemu strane konflikta treba da označe bazične principe regulisanja, koji će činiti osnovu konačnog mirovnog sporazuma. Po mišljenju Jermenije, jedan od takvih principa treba da bude mogućnost samoopredeljenja za stanovnike Nagornog Karabaha.

Još jedan zastareli konflikt – pridnjestrovski, u OEBS-u izaziva mnogo manje optimizma. U utorak u Moskvi održan je neformalni sastanak u formatu 5+2, uz učešće predstavnika Moldavije i Pridnjestrovlja. Rusija, OEBS i Ukrajina posredinici su u regulisanju. SAD i EU istupaju kao posmatrači. Kako je istakao za Glas Rusije generalni sekretar OEBS-a Mark Peren de Brišambo, do jedinstvenog mišljenja strane nisu došle. Dokument koji su unapred pripremile ruske diplomate o principima pregovaračkog procesa između Moldavije i Pridnjestrovlja nije bio potpisan zbog stava Tiraspolja. Na kraju je sastanak odložen na neodređeno vreme. On će se, kako je uverio diplomata, obavezno održati u Moskvi već u zvaničnom statusu. Najvažnije je sada postojanje dobre volje strana za regulisanje konflikta. Upravo tako možemo da dostignemo realni proboj, uverio je Mark Peren de Brišambo.

Rešavanje svih ovih problema ipak se otežava i time što u OEBS-u nema sopstvenog statuta. To čini međunarodnu organizaciju nepotpunom strukturom, kojoj je neophodna saglasnost svih 56 članica za bilo koje dejstvo. Pre tri godine to nije omogućilo OEBS-u da ispuni glavnu namenu i da spreči upad Gruzije u Južnu Osetiju. Danas to može da stvori velike probleme u Pridnjestrovlju i Nagornom Karabahu, gde organizacija istupa kao garant regulisanja. Ali izgleda da u skorijoj budućnosti organizacija neće dobiti status. Potreban nam je konsenzus za početak rada na dokumentu, ali niz zemalja iz različitih razloga zalaže se protiv toga, izjavio je Mark Peren de Brišambo. Ove godine rok predsedavanja Francuske OEBS-om ističe. Po nekim podacima, smeniće ga diplomata iz Švajcarske.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.