O mogućem ruskom priznanju Abhazije i Osetije: smirivanje ili približavanje katastrofa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O mogućem ruskom priznanju Abhazije i Osetije: smirivanje ili približavanje katastrofa?

MOSKVA/TBILISI/BERLIN/VAŠINGTON - Oba doma ruskog parlamenta, Savet Federacije i Državna duma, danas su izglasali rezolucije u kome se ruski predsednik poziva da prizna Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države.

Poziv ruskog parlamenta Kremlju da prizna gruzijske separatističke oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju predstavlja nastavak ruske "agresije" na Gruziju, saopštilo je danas gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Mi smatramo ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluku za još jedan korak u borbi Rusije protiv gruzijskog suvereniteta", rekao je za Rojters zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova Giga Bokerija.

On je dodao da će, ako ruski predsednik Dmitrij Medvedev prihvati savet ruskog parlamenta, to "biti nastavak ruske agresije na Gruziju i ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Sakašvilijeva pretnja katastrofalnim posledicama

Rusko priznavanje dva gruzijska separatističkea regiona Južne Osetije i Abhazije je prisilan pokušaj "promjene granica Evrope", smatra gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili u intervjuu datom francuskom listu "Liberasion".

Sakašvili ističe da bi taj postupak Moskve imao "katastrofalne posljedice" i za Rusiju.

Intervjuu Sakašvilija vođen je pre nego što je Gornji dom ruskog parlamenta (Savet Federacije) danas jednoglasno glasao za priznavanje nezavisnosti Abhazije i Južne osetije.

Nemačka: Integritet Gruzije neupitan

Nemačka je danas kritikovala rezoluciju ruskog parlamenta u kojoj se Kremlj poziva da prizna dve gruzijske separatističke oblasti i navela da očekuje od ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da ignoriše taj poziv.

"Što se nas tiče, teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije ne mogu se dovoditi u pitanje i rezolucija Saveta Federacije u suprotnosti je sa principom teritorijalnog integriteta", rekao je portparol nemačke vlade Tomas Šteg, nakon usvajanja rezolucije u Savetu Federacije.

Šteg je ocenio da taj korak ruskog parlamenta nije u cilju smirivanja situacije ili smanjivanja tenzija. "Zato, očekujemo da ni ruska vlada ni predsednik ne slede savet Saveta Federacije", rekao je on.

Portparol nemačke vlade je rekao da Nemačka smatra da Rusija nije ispunila svoje obaveze o povlačenju svih svojih snaga u skladu sa mirovnim planom od šest tačaka.

Šteg je naveo da je Rusija, iako su njene snage počele da se povlače, zadržala kontrolne punktove na ključnim putevima u Gruziji i da su ruske snage i dalje prisutne u gruzijskog luci Poti, na Crnom moru.

SAD neprihvatljiv poziv ruskog parlamenta

SAD smatraju "neprihvatljivim" zahtev oba doma ruskog parlamenta za priznavanje Južne Osetije i Abhazije.

"To je neprihvatljivo za nas. Rusija mora da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije", izjavio je novinarima portparol Stejt departmenta Robert Vud.

Odluka je sada na Kremlju koji ima više mogućnosti, od priznavanja i aneksije dve teritorije do održavanja statusa kvo što bi onemogućilo Gruziju da uđe u NATO, smatraju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slucki: Priznanje Osetije i Abhazije "najkasnije sutra"

Izvor: Kurir, 25.Avg.2008

MOSKVA, 25. avgusta (Tanjug) - Rusija bi "najkasnije sutra" mogla da prizna otcepljene gruzijske autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju, procenio je zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Leonid Slucki, dodajući da je za to potreban još samo predsednički ukaz. "Mi ne treba da ostajemo...

Nastavak na Kurir...

Medvedev sazvao za danas sednicu Saveta bezbednosti

Izvor: TV Avala, 26.Avg.2008, 13:37

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev sazvao je za danas sastanak Saveta bezbednosti na kome bi trebalo da bude razmotren zahtev oba doma ruskog parlamenta da Kremlj prizna dva separatistička gruzijska regiona - Južnu Osetiju i Abhaziju.

Nastavak na TV Avala...

Rusija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju

Izvor: Kurir, 26.Avg.2008

MOSKVA, 26. avgusta (Tanjug) – Rusija je danas priznala nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije. Predsednik Dmitrij Medvedev je preko državnog TV kanala "Rusija" potvrdio da je potpisao ukaz o priznanju dve gruzijske autonomije. Ruski parlament je juče zatražio od...

Nastavak na Kurir...

Prvo reagovanje iz Gruzije na odluku Moskve

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2008

Odluka Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države ravna je aneksiji dijelagruzijske teritorije, izjavio je danas zamjenik šefa gruzijske diplomatije Giga Bokeria. "To je neskrivena ankesija ovih teritorija koje su deo ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Njemačka kancelarka osudila priznanje J.Osetije i Abhazije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2008

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je snažno osudila odluku Moskve da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države. Merkelova koja se nalazi u poseti Estoniji, rekla je da je odluka Moskve "potpuno neprihvatljiva i u suprotnosti sa ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.