Novi projekat Rusije i Irana: 10 novih naftnih i gasnih polja

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 16:54

Novi projekat Rusije i Irana: 10 novih naftnih i gasnih polja

Moskva i Teheran su razgovarali o razvoju deset novih naftnih i gasnih polja na teritoriji Irana, saopštio je iranski ministar za naftu Džavad Ovdži.

"Naši ruski partneri već razvijaju neka ležišta. Sada imamo još deset polja na kojima smo se opredelili za saradnju sa našim ruskim partnerima i razgovarali smo o tome kako bismo mogli da radimo zajedno na ovim poljima“, rekao je Ovdži, prenosi TASS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je dodao da Iran i Gasprom nastavljaju razgovore o zajedničkim projektima u zemlji, u vrednosti od 40 milijardi dolara.

"Sa tako velikom kompanijom kao što je Gasprom, imamo memorandum o razumevanju vredan 40 milijardi dolara. Neki od ovih sporazuma već postaju pravi ugovori, a pregovori se nastavljaju", istakao je on.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je ranije da Moskva i Teheran nastavljaju razgovore o saradnji na šest naftnih i dva gasna polja.

Kako je naveo, Gasprom razmatra zajednički razvoj polja Kiš i Severni Pars sa Iranom, nakon čega sledi projekat za prečišćavanje tečnog gasa i snabdevanje svetskog tržišta.

"Sada su praktično rešena sva zehnička pitanja na ovom gasnom projektu. Trenutno je u toku procena trgovinskih uslova sa Iranom", poručio je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.