Svet

Četvrtak, 18.05.2023.

09:40

Novi projekat Rusije i Irana: 10 novih naftnih i gasnih polja

Moskva i Teheran su razgovarali o razvoju deset novih naftnih i gasnih polja na teritoriji Irana, saopštio je iranski ministar za naftu Džavad Ovdži.

Izvor: Tanjug

Novi projekat Rusije i Irana: 10 novih naftnih i gasnih polja
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

"Naši ruski partneri već razvijaju neka ležišta. Sada imamo još deset polja na kojima smo se opredelili za saradnju sa našim ruskim partnerima i razgovarali smo o tome kako bismo mogli da radimo zajedno na ovim poljima“, rekao je Ovdži, prenosi TASS.

On je dodao da Iran i Gasprom nastavljaju razgovore o zajedničkim projektima u zemlji, u vrednosti od 40 milijardi dolara.

"Sa tako velikom kompanijom kao što je Gasprom, imamo memorandum o razumevanju vredan 40 milijardi dolara. Neki od ovih sporazuma već postaju pravi ugovori, a pregovori se nastavljaju", istakao je on.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je ranije da Moskva i Teheran nastavljaju razgovore o saradnji na šest naftnih i dva gasna polja.

Kako je naveo, Gasprom razmatra zajednički razvoj polja Kiš i Severni Pars sa Iranom, nakon čega sledi projekat za prečišćavanje tečnog gasa i snabdevanje svetskog tržišta.

"Sada su praktično rešena sva tehnička pitanja na ovom gasnom projektu. Trenutno je u toku procena trgovinskih uslova sa Iranom", poručio je Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: