Nova kazna za Rusiju u planu

Izvor: B92, 30.Nov.2022, 11:19

Nova kazna za Rusiju u planu

Evropska komisija je saopštila da je predložila plan za konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi se kaznila Moskva za sukob u Ukrajini.

"Blokirali smo 300 milijardi evra rezervi ruske Centralne banke i zamrznuli smo 19 milijardi evra novca ruskih oligarha“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica EK, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, EU i njeni partneri mogli bi kratkoročno da upravljaju tim sredstvima i da ih investiraju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prihod bi išao Ukrajini kako bi se nadoknadila šteta izazvana ratom u toj zemlji.

"Radićemo na postizanju međunarodnog sporazuma s našim partnerima kako bismo ovo omogućili. Zajedno možemo da nađemo legalne načine da to ostvarimo“, navela je Lajen.

Ona je takođe rekla da EU predlaže osnivanje specijalnog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, "radi istrage i procesuiranja ruskog zločina agresije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.