Norveška potvrđuje svoj neprijateljski status proterivanjem ruskih diplomata — Ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2023, 11:52

Norveška potvrđuje svoj neprijateljski status proterivanjem ruskih diplomata — Ministarstvo spoljnih poslova

Norveška je, najavljujući proterivanje 15 ruskih diplomata, potvrdila svoj status neprijateljske zemlje prema Rusiji i na ovu odluku će uslediti oštar odgovor, navodi se u komentaru portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove objavljenom u petak.
„Rusko-norveškim odnosima zadat je ozbiljan udarac. Norveška iznova potvrđuje svoj status neprijateljske zemlje prema Rusiji. Ove akcije neće ostati bez naše reakcije, mi ćemo dati oštar odgovor“, rekla je diplomata. Zaharova je istakla da Moskva na ovu odluku Osla gleda kao na „namernu eskalaciju animoziteta prema Rusiji“. „Nema posebnih pritužbi protiv ruskih diplomata, umesto toga, tokom poslednjih meseci, norveške novinske kuće pokrenule su još jednu kampanju lažnih vesti o navodnom razotkrivanju ruske ’špijunske aktivnosti‘“, navodi se u komentaru. „Nema sumnje da je dezinformisanje od strane medija po nalogu centralnih vlasti i obaveštajnih službi i pod spoljnim uticajem unapred planirano kako bi se opravdalo dodatno zaoštravanje odnosa sa Rusijom koji su već na najnižoj tački“, dodala je portparolka. Norveške vlasti su u četvrtak proglasile 15 zaposlenih u ruskoj ambasadi persona non grata. Prema rečima norveške ministarke spoljnih poslova Aniken Hitfeld, oni su bili „uključeni u aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom“. Uz to, ona je napomenula da zemlja „uvek pozdravlja ruske diplomate“ i da bi „Norveška želela da sačuva normalne diplomatske odnose sa Rusijom“.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.