Nikolić : Srbija je kopča koja nedostaje i Istoku i Zapadu

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić : Srbija je kopča koja nedostaje i Istoku i Zapadu

Ukrajinska kriza, dugovi za gas i „Južni tok” su neke od tema o kojima će srpski premijer razgovarati sa Putinom i Medvedevom

Posle Francuske, premijer Aleksandar Vučić odlazi u Moskvu, gde će početkom sledeće sedmice razgovarati sa Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevomo bilateralnoj saradnji i najvažnijim pitanjima u odnosima Srbije i Rusije. Dok ovdašnji zvaničnici ukazuju da ta poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba da doprinese učvršćivanju odnosa dve zemlje, u javnosti su se pojavile i spekulacije prema kojima će ruska strana zatražiti od srpskog premijera da se jasnije izjasni po pitanju ukrajinske krize, da će mu čak biti ispostavljeni „teški uslovi” i biti zatražen obrt u stavu prema ukrajinskoj krizi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče da od predstojeće posete premijera Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, istakavši da je Srbija „kopča” koja nedostaje da bi Istok i Zapad bolje sarađivali.

Na pitanje da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera, predsednik je odgovorio: „Tražimo načine da taj dug namirimo u razumnom roku. ’Južni tok’ je bio šansa da to podmirimo u kratkom roku. Sudbina ’Južnog toka’ je u velikoj meri i sudbina našeg duga, energetskog snabdevanja i energetske sigurnosti”. Predsednik je dodao da je sad sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa „Južnim tokom”.

Uoči posete Francuskoj i Rusiji, Vučić je izjavio da je Srbija na evropskom putu, ali da ne ruši i ne kida svoje odnose i prijateljske veze sa Rusijom. „Odnosi jesu prijateljski, ali oni imaju određene probleme sa nama zbog našeg duga, a i mi imamo određena pitanja. Nadam se da mnoge od tih stvari možemo da rešimo i verujem da ćemo u budućnosti naše odnose još unaprediti”, rekao jepremijer.

Da su politički odnosi Rusije i Srbije na visokom nivou potvrđeno je i prilikom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, sredinom prošlog meseca, kada je upućen poziv predsedniku Putinu da poseti Srbiju. Pre dva dana, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je, na konferenciji za novinare, da je s Lavrovim dogovoreno da ubuduće susreti budu češći.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, veruje da će ukrajinska kriza biti tema razgovora Vučića sa Putinom i Medvedevom. „Izvesno je da je Rusima strašno važno da Srbija zadrži takozvani neutralni stav u vezi sa ukrajinskom krizom i u tom kontekstu pretpostavljam da će to pitanje sasvim sigurno biti na dnevnom redu. Pored toga, očekujem da će se razgovarati i o ’Južnom toku’, određenom broju kredita, a možda i o nečem što se odnosi na potencijalnu privatizaciju”, kaže naša sagovornica.

Upitana da li se može očekivati da Vučiću bude upućen zahtev za jasnijim izjašnjavanjem po pitanju Ukrajine, kaže da Rusiji odgovara da se Srbija još jasnije izjasni. „Ali da je Rusima značajnije da se zadrži i ovaj nivo podrške nego da se insistira na nečemu što bi za Srbiju bilo potencijalno neprihvatljivo”, ističe Joksimovićeva.

Ona ukazuje da je „Južni tok” direktno povezan sa pričom o EU. „Uticaj Srbije na izgradnju tog toka je u ovom trenutku potpuno zanemarljiv. ’Južni tok’ će biti realizovan u zavisnosti od dogovora između velikih igrača, Rusije i EU”, ističe Joksimovićeva.

Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose, očekuje da će, kao i prilikom svih ovakvih poseta, na dnevnom redu biti pitanja oko kojih se slažemo, ali i pitanja u kojima se ne slažemo, a želeli bismo da ih rešimo i da ti razgovori „neće biti ni laki, a u svakom slučaju, ni poslednji”. „Pošto mi imamo otvorena pitanja sa Rusijom, koja se tiču, pre svega, ’Južnog toka’ i načina kako je to dogovoreno i činjenica da se do kraja nisu držali stavova Energetske zajednice i trećeg energetskog paketa, za šta smo obavezni, jer smo članica te zajednice, jedno je od pitanja o kojima se mora suštinski razgovarati i ako je moguće približiti stavove, koji, naravno, ne mogu ni u kom slučaju biti suprotni stavovima EU, koja insistira na principima te zajednice”, kaže on. I napominje da nije isključena mogućnost da sa ruske strane u oštrijoj formi bude pokrenuto pitanje kupovine nekih naših značajnih kompanija, pri čemu bi „takav nastup imao ne samo ekonomski značaj, nego bi pokazao politička nastojanja, da budemo što bliže Rusiji”.

B. Čpajak

objavljeno: 04.07.2014.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.