Nesreća u moskovskom metrou, 20 mrtvih

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesreća u moskovskom metrou, 20 mrtvih

Dvadeset osoba je poginulo, a više od 160 putnika je povređeno kada su vagoni iskočili iz šina u moskovskom metrou, potvrdio je zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjuhov. Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov odbacio mogućnost da je uzrok nesreće terorizam.

Nesreća se dogodila jutros na liniji Arbatsko–Pokrovskaja, objavila je agencija Itartas, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je saučešće gradonačelniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moskve Sergeju Sobjaninu, povodom nesreće koja se jutros dogodila u moskovskom metrou.

"U ime Beograđana i svoje lično ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća zbog teške nesreće koja je zadesila Vaš grad i u kojoj su nastradali Vaši sugrađani. Grad Beograd je uz vas u ovom teškom trenutku", navodi se u telegramu upućenom Sobjaninu, a saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za vanredne situacije i civilnu zaštitu, broj poginulih u današnjoj nesreći dostigao je 20 a povređenih je više od 160.

U bolnicama se nalazi 127 osoba, a stanje 42 putnika lekari su ocenili kao teško.

"Svi stradali u bolnice su dovezeni živi, ali je jedna teško povređena žena umrla u 71. bolnici", rekao je za Itartas prvi zamenik načelnika moskovskog sekretarijata za zdravstvo Aleksej Hripun.

Predstavnik štaba Ministarstva za vanredne situacije rekao je da su među povređenima bile i dve građanke Ukrajine i Moldavije, koje su posle pružanja prve pomoći puštene kući. 

Ruske televizijske stanice prenose da su povređeni prevezeni u bolnicu helikopterom i da spasioci i vatrogasci i dalje evakuišu ljude iz voza koji je zaglavljen u tunelu.

Vagoni sa putnicima iskočili su iz šina oko 200 metara od stanice za metro Slavjanski bulevar, prenela je agencija Itartas, navode izvori iz moskovske policije.

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika iz drugog vagona i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

"Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave su bile u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika", opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za Raša tudej.

Šef Nacionalnog centra za upravljanje krizama Viktor Jacucenko navodi da je u 8.39 po moskovskom vremenu voz metroa oštro zakočio kao rezultat gubitka napona u radu železnice, što je izazvao iskliznuće tri vagona.

"Oštro kočenje voza između Parka Pobede i stanice Slavjanski bulevar izazvano je nestankom struje i pogrešnim signalom", naveo je Jacucenko, prenosi Itartas i dodaje da je mašinovođa voza poginuo u nesreći.

Istraga razmatra prve zvanične verzije najveće nesreće u metrou za poslednjih nekoliko godina, među kojima, kako prenosi RIA Novosti, nema terorističkog akta.

Tokom istrage biće utvrđeno da li je bio ispravan vagon, da li je funkcionisao pokazivač pravca i da li je uleglo tlo pod šinama.

Zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin izjavio je da nikakvi tragovi terorističkog akta u današnjoj tragediji nisu pronađeni i da je, "po svemu sudeći, ovo tehnogena katastrofa".

Takođe, kako je rekao, nije potvrđena verzija o iznenadnoj promeni napona električne energije.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov odbacio je mogućnost da je reč o terorističkom aktu kao uzroku železničke nesreće.

Predsednik Rusije je naložio načelniku Istražnog komiteta Aleksandru Bastrikinu da sprovede neophodne istražne radnje i utvrdi da li postoji krivična odgovornost.

Putin je, takođe, izrazio saučešće porodicama i prijateljima poginulih.

U ime ruske vlade premijer Dmitrij Medvedev izrazio je saučešće i naložio da se pruži pomoć moskovskim vlastima u otklanjanju posledica nesreće.

"Neophodno je da se pruži medicinska i druga pomoć Moskvi u suočavanje sa posledicama tragedije", rekao je Medvedev pošto su ranije danas lokalne vlasti navele da im treba najmanje 24 sata da saniraju štetu i vrate funkcionisanje metroa u normalu.

Zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov naveo je da će porodicama poginulih u moskovskom metrou biće isplaćeno po 1,5 miliona rubalja (32.100 evra), dodajući da će milion rubalja (21.400 evra) biti isplaćeno povređenima.

U Rusiji je za sutra proglašen Dan žalosti zbog pogibije najmanje 20 putnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.