Nemačka odbila predlog Rusije za moratorijum na raspoređivanje raketa u Evropi

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka odbila predlog Rusije za moratorijum na raspoređivanje raketa u Evropi

Berlin nije prihvatio predlog Moskve o moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Prethodno je predlog odbio i Pariz. "Ukazujemo na saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, sačinjenom u ime NATO saveza 2. avgusta", saopštila je pres služba nemačke vlade. U leto je Vladimir Putin poslao pismo šefovima "glavnih zemalja Evrope i Azije" o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Savez je potvrdio da je primio predlog, ali predlog nije smatrao "pouzdanim". Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je 2. avgusta saopštio da bi Rusija „za početak“ trebalo da prestane sa primenom svojih sistema, te da ih uništi i „poštuje Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“. Njegove reči bile su reakcija na povlačenje Moskve iz relevantnog sporazuma, nakon što su sporazum prethodno napustile SAD.
Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država prestao je da važi 2. avgusta. Inicijator je bio Vašington, koji je Moskvu optužio za navodno nepoštovanje sporazuma te najavio jednostrano povlačenje iz njega. U Rusiji su sve optužbe odbili. Stručnjaci sada strahuju od nove trke u naoružanju.

Pogledaj vesti o: Moskva,   Pariz,   Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Stoltenberg: Rusija se agresivno ponaša prema Ukrajini i Gruziji

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2019

NATO ne vidi agresiju u odnosima Rusije prema članicama Saveza, ali Alijansa treba da reaguje na jačanje njenih vojnih sposobnosti, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, na sastanku lidera zemalja NATO-a, koji će biti održan 3. i 4 decembra u Londonu, biće...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.