Nemačka i SAD gledaju Rusiji u leđa

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka i SAD gledaju Rusiji u leđa

Moskva -- Sa privrednim rastom od 4,8 odsto u trećem kvartalu 2011. godine na godišnjem nivou, Rusija prednjači u Grupi osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8).

Kako je objavila ruska Federalna služba za statistiku, Nemačka je na drugom mestu posle Rusije sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 2,6 procenata, a zatim slede SAD i Francuska gde je BDP povećan za po 1,6 odsto, i Velika Britanija sa povećanjem od samo 0,5 procenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ruska Statistička služba poredi najvažnijje makroekonomske pokazatelje zemalja sa razvijenom i ekonomijom u brzom usponu na osnovu podataka nacionalne statistike, Evrostata, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Rusija je pri tom na začelju po inflaciji, sa rastom septembarskih cena na godišnjem nivou od 7,2 odsto, dok je među ostalim razvijenim zapadnim zemljama maksimalna inflacija od 5,2 odsto zabeležena u Velikoj Britaniji. Slede SAD sa inflacijom od 3,9 odsto, Kanada (3,2), Italija (tri), Nemacka (2,6), Francuska (2,2). Najbolje rezultate pr tom ima Japan gde se potrošačke cene nisu menjale za godinu dana.

Dinamika BDP Italije i Kanade u trećem kvartalu nije obavjljena, dok je negativne rezultate iskazala ekonomija Japana sa padom BDP za 0,2 procenta.

Među zemljama sa ekonomijama u usponu, Rusiju su nadmašili Indija koja je ostvarila rast od 8,1 odsto i Kina sa 9,1 procenta, dok je Brazil iza nje sa povećanjem BDP od 3,1 odsto u trećem ovogodišnjem tromesečju.

Gledano po industrijskoj proizvodnji zemalja G8 u trećem tromeečju prednjači Nemačka, sa rastom od 9,6 procenta, a zatim sledi Rusija sa 5,2 procenta. Najgore rezultate iskazala je Velika Britanija sa nultim rastom i Japan sa padom industrijske produkcije od 3,9 procenta.

Među zemaljama takozvane grupe BRIK, Rusija ima posle Kine (6,17 odsto) najnižu inflaciju. Cene u Indiji su porasle za 10,1 odsto, Brazilu za 7,3, dok u Japanu cene nisu menjane godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.