Naša pošta br. 15

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša pošta br. 15

06.09.2013. -

Dobro veče! Gotovo je, završeno je toplo leto! U Moskvi već po nekoliko dana pada kiša, vetar kida prvo požutelo lišće sa drveća, mirišu astre i jesenje hrizanteme. Pomalo je tužno, naravno. Od leta koje se u našim krajevima ne može nazvati dugim ne želimo da se rastanemo. Ali biće još toplih sunčanih dana, takozvano miholjsko leto tek predstoji!

To što je napolju jesen nije povod da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zaboravimo na događaje proteklog leta. Pismo od Dragana Komadinića smo dobili bukvalno ovih dana. Ovog leta Dragan je proslavio 87. rođendan. Naše čestitke! Predstoji za godinu dana lep datum – 88 godina! «Još u mladosti sam izgradio jedno fiziološko pravilo: čovek je star kak se oseća», - piše Dragan. Po svemu sudeći, Draganu Komadiniću nije suđeno da ostari još vrlo dugo. Samo da znate koliko ima planova! Njegovi članci i beleške objavljuju se u raznim izdanjima, a sada sprema novu knjigu zaštampu. Nadao se da ćemo biti među njenim prvim čitaocima. Piše Dragan.

Dragan Komadinić je jedan od najstarijih slušalaca moskovskog radija i vernih prijatelja Rusije. Ne čudi što težnja srpskih i crnogorskih političara ka članstvu u EU i NATO i u izvesnoj meri zanemarivanje veza sa Rusijom izaziva njegov protest i negodovanje. «Zaboravismo ko nam je u najvećim mukama bio prijatelj, a ko krvavi neprijatelj, - piše Komadinić u članku objavljenom u listu Dan. – Zaboravismo da smo zahvaljujući Rusima, sačuvali svoje ime i svoju gordost i junaštvo i da su nam oni bili inspiracija za sve junačke podvige i očuvanje svoga imena i časti… Današnji političari to ništa ne znaju, nemaju pojam i… brzometno hoće u NATO pakt, ne pitajući narod. Sve rade putem sile. Zaboravljaju da je ruski «Valjak» najveća sila na svetu jer je u skladu sa Božijom silom i pravdom».

U svom članku Dragan Komadinić pokušava još jednom da podseti na poznate činjenice opšte istorije Rusije i Srbije. Glavna je njegova želja da istoriju svoje zemlje poznaju i pamte današnji mladi ljudi. Ne obraća se slučajno njima Dragan u pesmi o Kosovu, o svetom za svakog Srbina danu, Vidovdanu.

Neka sutra naša mladež dobro otvori oči i zna,

Da je krv prosuta na Kosovu zbog naše vere,

I da je Srbija jednoga dana kao lav da skoči

I da je sve laži i podlosti da opere!...

Ne pitate se da li je Rusija braniti Kosovo,

I šta će posle svega toga biti sa vama…

Sve što imamo Sveto potiče od naše vere i Kosova,

Kosovo je naša himna, zakletva i Vera,

Kosovo je naša sveta Kneževa večera,

Kosovo je muzika koja u našim dušama nepristano svira,

Kosovo našim srcima nikada neće dati spokoja i mira!

Istoriju svoje domovine deca uče ne samo iz udžbenika. O najvažnijim događajima im govore roditelji, predstavnici starije generacije. Naravno, u takvom slučaju teško je govoriti o nepristrasnosti. Ali ko je rekao da je istorija nauka hladnog razuma? Samo tako može se vaspitati pravi patriota. Mada, ranvo, časovi istorije u školi u tome takođe igraju svoju ulogu. Pri tome ne samo u vaspitanju. I to je jedan od razloga zašto situacija akutne nestašice udžbenika u srpskim školama u regionima o kojoj je ovih dana govorio naš dopisnik Ratko Paić navodi na oprez.

Zato je i reakcija naših slušalaca na to saopštenje bila vrlo oštra. Na primer, Branislav Jakovljević ostavio je na Fejsbuku sledeći komentar: «Negde na primer u Beogradu gradjanke radjaju decu, a u nekim gredovima poput Uzica gradjanke radjaju MAGARCE, VOLOVE, MAJMUNE, SVINJE, a stoci naravno nije potreban udzbenik ! Svi vi autori koji pisete, ste hteli kapitalizam, samo sto ne znate da u kapitalizmu nema ravnopravnosti»

Veoma žalimo što je Dan znanja koji je ove godine pao 2. septembra donese ne samo radosti od sastanka sa drugovima iz razreda, već i probleme. Naravno, nastavnic, učenici i njihovi roditelji ipak će naći način da izađu na kraj sa njima. Ali ipak da poželimo našoj deci više prijatnih iznenađenja u novoj školskoj godini!

Jelena Jegorova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.